Gradske četvrti više ne mogu pomagati svojim društvenim organizacijama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.3.2018. 15:55:31
Gradske četvrti više ne mogu pomagati svojim društvenim organizacijama

Foto: Wikimedia Commons

Quod licet Iovi, non licet bovi, poznata je latinska uzrečica koja znači:  što je dopušteno Jupiteru (Bogu op.a.) nije dopušteno volu. U prijevodu ona bi mogla značiti kako je velikanu (ili moćniku) dopušteno mnogo toga što se ne dopušta običnim ljudima ili što im nije primjereno. 


Upravo bi se ova uzrečica mogla primijeniti na novo pravilo raspoređivanja novaca u gradskim četvrtima. Naime, od ove godine gradske četvrti više ne smiju odnosno ne mogu pomagati rad svojih KUD-ova, sportskih klubova, vatrogasaca i ostalih udruga građana, te mjesnih odbora osim onoga što je za njih predviđeno planom malih komunalnih akcija ili komunalnim planom gradske četvrti, no to su strogo namjenska sredstva.


Protiv takve politike pobunili su se na sjednici u srijedu gotovo svi sesvetski vijećnici, smatrajući je nepravednom, jer, kako su u diskusijama mnogi istaknuli, tko to može više znati i osjećati potrebe i probleme naših društvenih organizacija, ako ne mi sami, odnosno vodstvo naše četvrti (a neki su ovdje upotrijebili i riječ općina ili grad).


Opći je zaključak da je neprimjerena tolika centralizacija odnosno kako nije u redu da zasluge za davanje novaca pomoći radu udruga pripadnu samo jednom čovjeku ili moguće uskom vodstvu Grada Zagreba.    Stoga su usvojili zaključak kako se ne slažu s odlukom da gradska četvrt više ne može sufinancirati rad društvenih organizacija, te se traži revizija takve odluke, odnosno vraćanje mogućnosti raspolaganja financija, kao u prethodnom periodu.


A do tog trenutka, ako se ostvari, vrijedit će: Quod licet Iovi, non licet bovi.








Vezane vijesti
Ažurirano: 25.4.2024. 16:50:08

Create Account