Najbolji zagrebački vatrogasci

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.5.2017. 0:24:29
Najbolji zagrebački vatrogasci

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

DVD Moravče, kao prvo, te DVD Sesvete kao treće, kao i preklanjski pobjednici, drugo DVD Hrašće, najbolji su zagrebački vatrogasci za 2016. godinu.


Prekrasnom proslavom u četvrtak kasno popodne i navečer proglašena su najbolja vatrogasna društva za područje Vatrogasne zajednice Grada Zagreba. Učinjeno je to baš na blagdan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, tako da su proslavi nazočila gotovo sva vatrogasna društva s područja zajednice.

Svečanost je započela postrojavanjem vatrogasaca na Markovom trgu, te potom defileom i postrojavanjem s koreografskim strojevim stupačkim vještinama počasne jedinice Vatrogasne zajednice Grada Zagreba. Ovoj rijetko viđenoj i gotovo savršenoj egzibiciji nazočili su i mnogi prolaznici, Zagrepčani, kao i veliki broj stranih turista kojih je Zagreb prepun.
Stupačkim vještinama počasne jedinice prethodilo je izvođenje državne i vatrogasne himne koje je na električnom violončelu izvela Ana Rucner u pratnji šestorice članova Limene glazbe DVD-a Kašina, jedne od najboljih hrvatskih vatrogasnih limenih glazbi.

Potom je uslijedila svečana sveta misa u crkvi sv. Marka na Gornjem Gradu, a kojoj je uz cjelokupan vrh zagrebačkog vatrogastva nazočio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Tijekom svečane mise Ana Rucner je ovaj put na svom akustičnom violončelu izvela Ave Mariju.

Nakon mise uslijedilo je fotografiranje ispred crkve svih nazočnih. Iako vidno u bolovima nakon operacije, gradonačelnik je stojički podnio i to, a potom su se svi zajedno zaputili u palaču Dverce na Katarininom trgu gdje je uslijedila svečanost uručenja pehara najboljima.

Predsjednik zagrebačkih vatrogasaca Zlatko Križanić zahvalio je svim vatrogascima na trudu, te gradonačelniku koji snažno već niz godina potpomaže zagrebačko vatrogastvo na način kako to nitko drugi u Hrvatskoj ne čini.

Gradonačelnik Bandić zahvalio je vatrogascima na svemu što čine u zaštiti života i imovine ljudi, kao i u društvenom smislu na dobrobit cjelokupne zajednice, te uručio pehare DVD-ima Moravče, Hrašće i Sesvete.

Ponovo je uslijedilo slikanje, te mnogima najdraži dio, prigodni domijenak. A Sesvećani su nastavili u svojoj garaži. Uz izvrsno spečen roštilj koji je pisac ovih redova imao priliku obilato izdegustirati, unatoč radnog tjedna, slavilo se do dugo u večer. Predsjedniku društva Neni Gložiniću osmijeh zbog velikog uspjeha nije silazio s lica niti dok je žvakao vratinu u društvu svojih kolega.

A zapovjednik Matija Ruga tom je prigodom rekao: "Evo, završava još jedan vatrogasni dan nas dobrovoljaca usred tjedna. Danas, unatoč našim privatnim poslovima, stigli smo ujutro održati prigodno predstavljanje nas vatrogasaca školarcima u Jelkovcu. Odradili smo protupožarno osiguranje na međunarodnoj nogometnoj utakmici, što smo prema pravilima FIFA-e i HNS-a dužni učiniti, bili nekoliko sati na Gornjem Gradu, stigli još proveseliti se u našem centru, a sutra već ujutro svatko od nas na svoja radna mjesta. No, ako zatreba, bit će nas tamo gdje treba", kazuje Matija uz odobravanje njegovih kolega.

Takav je život dobrovoljnih vatrogasaca, a jesmo li mi ostali dovoljno dobrovoljni da im to priznamo?



Vezane vijesti
Ažurirano: 25.3.2024. 10:53:07

Create Account