Okoliš siguran, prva procjena štete

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.5.2017. 13:38:49
Okoliš siguran, prva procjena štete

Foto:

 Požar u C.I.O.S.-ovom centru za reciklažu smatra se u potpunosti lokaliziranim, izjavio je voditelj intervencije Tomislav Resman, zapovjednik Vatrogasne postrojbe Jankomir, te se zahvalio na pravovremenoj reakciji svih uključenih u operativno gašenje i upravljanje inervencijom - djelatnicima Gradskog ureda za upravljanje hitnim situacijama na čelu sa pročelnikom Pavlom Kalinićem, profesionalnim i dobrovoljnim vatrogasnim postrojbama,

Zagrebačkom holdingu i djelatnicima C.I.O.S. grupe. Opožareno područje osiguravao je MUP. U gašenju požara sudjelovale su i autocisterne zagrebačke Čistoće, te Vodovoda i odvodnje. Djelatnici hitne pomoći su preventivno obišli lokaciju, no budući da nije bilo potrebe za intervencijama napustili su požarište.

Djelatnici Nastavnog zavoda „Dr. Andrija Štampar“ su jučer promptno započeli sa višestrukim mjerenjima kvalitete zraka, kojima nije utvrđena pristutnost štetnih plinova niti u zraku, niti na lokaciji požarišta, niti u široj okolini. Mjerenja se nastavljaju. Jutrošnja mjerenja također nisu pokazala nikakvo opasno onečišćenje. Sva trenutačna mjerenja ukazuju da nema ozbiljnijih posljedica za Grad Zagreb i okolicu, što je trenutačno najvažnija informacija.

C.I.O.S. grupa izražava žaljenje što je do incidenta došlo, te je u koordinaciji sa svima uključenima poduzela sve što je potrebno za zaštitu ljudi, okoliša i imovine u zadanim okolnostima. Uzrok požara i šteta bit će poznati tek nakon svih potrebnih očevida. U koordinaciji sa svima uključenima, C.I.O.S  grupa poduzela je sve što je potrebno za zaštitu ljudi, okoliša i imovine u zadanim okolnostima.

Očekuje se izlazak na teren stručnih službi, radi utvrđivanja svih okolnosti nastanka požara i eventualnih potrebnih inspekcijskih nadzora. Inspekcija zaštite okoliša i vodopravna inspekcija su već na terenu.

Procjena je da je požar zahvatio oko 2.000 tona otpadnog materijala, od čega oko pet stotina tona drvenih paleta, a ostalo je namještaj. Površina obuhvaćena požarom je oko 100 x 100 metara. U požaru nema ozlijeđenih, a materijalna šteta je minimalna.
 
Budući da vatrogasci na terenu rahle materijal i natapaju ga vodom, Tomislav Resman, voditelj intervencije zatražio je privremeno ograničenje  pristupa lokaciji požarišta, radi logistike i intenzivnog operativnog djelovanja stabilizacije požarišta na terenu.

"Uprava i djelatnici C.I.O.S. grupe zahvaljuju svima koji su bili uključeni u ovu akciju, i koji će i dalje po potrebi sudjelovati u potrebnim aktivnostima.
Radi boljeg razumijevanja, skrećemo pozornost da predmetna lokacija nije odlagalište otpada, nego reciklažni centar, koji za svoj rad posjeduje sve važeće potrebne dozvole nadležnih institucija", izjavila je u priopćenju voditeljica ureda uprave C.I.O.S. d.o.o. Tajana Tomašević.


Vezane vijesti
Ažurirano: 19.4.2021. 7:56:46

Create Account