Policija optužila direktora sesvetskog poduzeća zbog utaje

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.11.2019. 12:15:45
Policija optužila direktora sesvetskog poduzeća zbog utaje

Foto: Pixabay

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji s Poreznom upravom, Područnim uredom Zagreb, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 54-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kaznena djela „Utaja poreza ili carine“, „Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju“ i „Povreda vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga“, objavio je PUZ.




Naime, sumnja se da je 54-godišnjak u razdoblju od 1.1.2012. do 31.3.2013. godine, kao odgovorna osoba i direktor trgovačkog društva iz Sesveta, s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza namjerno izbjegao obvezu prijave prihoda. Na taj je način došlo do neutvrđivanja porezne obveze i neplaćanja poreza na dodanu vrijednost u iznosu od oko 105.000 kuna, poreza na dohodak od kapitala u iznosu od oko 139.000 kuna i prireza na porez na dohodak od kapitala u iznosu od oko 25.000 kuna, a čime je oštetio državni proračun i proračun grada za ukupno oko 269.000 kuna.

 

Također, sumnja se da je u istom razdoblju kao osoba ovlaštena za potpisivanje dokumentacije platnog prometa i raspolaganje sredstvima po žiro računu navedenog trgovačkog društva, podigao gotovinu bez obračunavanja i plaćanja propisanih poreznih obveza, koja nije upotrijebljena u svrhu obavljanja poduzetničke djelatnosti niti je vraćena, čime je sebi pribavio znatnu protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 183.800 kuna i za isti iznos oštetio svoje trgovačko društvo te je neplaćanjem poreza na dohodak od kapitala u iznosu od oko 139.000 kuna i prireza na porez na dohodak od kapitala u iznosu od 25.000 kuna oštetio državni proračun i proračun grada za ukupno oko 164.000 kuna.

 

Isto tako, sumnja se i da nije vodio poslovne knjige koje je u skladu sa zakonskim propisima bio obvezan voditi zbog čega je bila otežana preglednost poslovanja i imovnog stanja te nije čuvao poslovnu dokumentaciju iako je obavljao poduzetničku djelatnost i ostvarivao prihode i rashode koje je bio dužan evidentirati u poslovnim knjigama.

 

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv 54-godišnjaka je podneseno posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu. 


Policija nije otkrila o kojem je poduzeću riječ, a nije objavili ni inicijale optuženog.


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.9.2022. 11:40:13

Create Account