Sesvećani u velikom broju posjetili Muzej Prigorja u Noći muzeja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.1.2024. 13:17:08
Sesvećani u velikom broju posjetili Muzej Prigorja u Noći muzeja

Foto: Borko Samec, Irena Vidošević i Sanela Đurinec Raič

Na sinoćnjoj manifestaciji Noć Muzeja u sesvetskom muzeju uz dvije izložbe i radionica slikanja Jankića, Okrugli stol o Vinku Fištru i kviz "Mandolina".



Mnogobrojni posjetitelji Muzeja Prigorja na sinoćnjoj manifestaciji Noć muzeja od 18 do 24 sata imalo je priliku posjetiti dvije izložbe, sudjelovati u radionici dizajniranja novog Jankića, pratiti Okrugli stol o Vinku Fištru, te sudjelovati u kvizu "Mandolina", dakle o povijesti ugaslog mesnog giganta.


Pod kraj prošle godine otvorena je kapitalna izložba sesvetskog muzeja, doista prava muzejska izložba Od Sljemena do dna koju je njen autor Damir Fofić, povjesničar i kustos muzeja pripremao dvije godine, a koja, kako i sam naslov sugerira, predstavlja javnosti ugaslog mesnog giganta od osnutka sve do kraja, a koji bi, da postoji, ove godine obilježio  125. obljetnicu kao nasljednik prve sesvetske tvornice mesnih prerađevina.


Jedna slikarska izložba dočekala je posjetitelje Muzeja Prigorja u Galeriji Kurija i prizemlju zgrade, a riječ je o 37. izložbi Sesvetski likovni umjetnici i gosti koja je postavljena početkom ove godine, a kao Hommage posvećena je preminulom sesvetskom slikaru Vinku Fištru. 


Na katu muzeja sesvetska slikarica Sanela Đurinec Raič vodila je radionicu posvećenu  "Jankiću" prepoznatljivom i Sesvećanima nikada prežaljenom liku dječaka u prigorskoj narodnoj nošnji koji je simbolizirao najveću prehrambenu industriju tadašnje Jugoslavije.  Mladi slikari većinom tinejđerske dobi imali su u zadatak nacrtati novog Jankića, odnosno novi Sljemenov lik. 


U "vjenčaoni" u prizemlju zgrade kurije održan je Okrugli stol na temu Vinko Fišter: Pariški fragmenti gdje su razmjenjivana mišljenja o jednom od najvećih sesvetskih slikara u dosadašnjoj povijesti i njegovom utjecaju na razvoj slikarstva u Sesvetama, odnosno na stasanje mladih umjetnika.


Uz ovaj skup spomenimo još da je u sklopu sinoćnje manifestacije u Muzeju Prigorja održan i kviz "Mandolina" naziva kao i poznat proizvod Sljemena - šunka, jasno, posvećen samom Sljemenu.


Bila je ovo vrlo uspješna aktivnost Muzeja Prigorja u sinoćnjoj Noći muzeja.



Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account