Nakon cjelovite obnove ponovo je otvoren Muzej Prigorja i to kapitalnom izložbom Od Sljemena do dna

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.12.2023. 9:18:10
Nakon cjelovite obnove ponovo je  otvoren Muzej Prigorja i to kapitalnom izložbom Od Sljemena do dna

Foto: Borko Samec/Sesvete danas, Željko Glojnarić

Oštećena u potresu zgrada Kaptolske kurije u kojoj je smješten Muzej Prigorja nakon obnove danas je svečano otvoren, a dodatnu težinu   ujedno je dalo otvorenje studijske izložbe Od Sljemena do dna.



Nakon gotovo godinu dana od početka radova, prigodnom svečanošću predana je na daljnje korištenje Muzeju Prigorja potpuno obnovljena zgrada Kurije u kojoj se od sedamdesetih godina, dakle od osnutka nalazi Muzej Prigorja. 


Na jučerašnjoj su svečanosti otvorenja trebali nazočiti ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, te gradonačelnik Tomislav Tomašević, međutim uslijed poznatih događaja na Jakuševcu gradonačelnik je otkazao, a radi čega je potom otkazala svoj dolazak i ministrica, tako da su na svečanosti nazočili  njihovi predstavnici. U ime Ministarstva kulture nazočio je ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec, a u ime grada Zagreba izaslanica gradonačelnika, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za kulturu Nikolina Radić Štivić.


Nazočnima na otvorenju obratili su se u ime Muzeja Prigoja ravnateljica Morena Želle koja je posebno istaknula da ovom obnovom muzej dobiva nove prostore, jer su uredi Muzeja prilikom obnove bili iseljeni u prostore Sveučilišta odakle se ne vraćaju natrag, nego će taj ovi oslobođeni prostor od sada biti namijenjen za stalni muzejski postav.


U ime gradske četvrti Sesvete predsjednik Vijeća Vladimir Marić pozdravio je cjelovitu obnovu, a u ime investitora, grada Zagreba Nikolina Radić Štivić  predajući Muzeju zgradu na upotrebu istaknula je da je zgrada obnovljena najvećim dijelom sredstvima posebnog fonda za obnovu nakon potresa, zatim dijelom sredstava Ministarstva kulture, te manjim dijelom sredstvima gradskog proračuna.


Nakon otvorenja zgrade otvorena je za Sesvete izuzetno značajna izložba koja progovara o vrlo bliskoj prošlosti Sesveta odakle se vuku još uvijek svježi ožiljci propasti slavne velike industrije na kojoj je Muzej Prigorja intenzivno radio protekle tri godine.


Studijska izložba Od Sljemena do dna predstavlja rezultate trogodišnjeg istraživačkog projekta Muzeja Prigorja o najstarijoj sesvetskoj tvornici. Od 2020. godine istraživao se i prezentirao matični mesoprerađivački kompleks u Sesvetama s ciljem osvješćivanja javnosti o važnosti i nužnosti revitalizacije prostora bivše tvornice Sljeme koji pruža jedinstvenu priliku da se nakon dugo vremena sustavno planira šire središte Sesveta.


Najstariji dio matičnog kompleksa Sljeme sagrađen je 1898./99. godine prema projektu arhitekta Janka Holjca, zagrebačkog gradonačelnika između 1910. i 1917. godine. Izvorna prostorna koncepcija industrijskog kompleksa nije se u suštini mijenjala tijekom vremena. Kasnije promjene i intervencije najvećim su se dijelom odnosile na razne rekonstrukcije, adaptacije, nadogradnje i gradnje novih objekata vezanih uz promjenu tehnologije te modernizaciju i povećanje proizvodnje. Najveće promjene kompleks je doživio po završetku Prvog svjetskog rata te 50-ih i 60-ih godina 20. st., čime je poprimio izgled koji se poslije nije bitnije mijenjao.


U urbanističkom kontekstu tvornica Sljeme svjedoči o počecima transformacije Sesveta i okolnih naselja, posebice u razdoblju od sredine 20. st. kad Sesvete počinju živjeti i funkcionirati kao svojevrsno predgrađe Zagreba. Zahvaljujući Sljemenu, renomiranom proizvođaču visokokvalitetnih mesnih proizvoda, Sesvete doživljavaju funkcionalnu preobrazbu. Naselje se intenzivno izgrađuje, širi, dobiva postepeno novu modernu gradsku fizionomiju, osobito središte naselja.


Od tvornice Sljeme danas su ostale oronule građevine, a na vrhu jedne od njih i danas stoji hrđav zaštitni znak – Jankić – dječak u prigorskoj narodnoj nošnji, koji podsjeća na minula vremena kad su sesvetski radnici dobivali mnogobrojna svjetska priznanja za postignutu kvalitetu svojih proizvoda. 


O samoj izložbi govorio je njen autor, povjesničar i arheolog, kustos Muzeja Prigorja Damir Fofić koji je sa svojim malim timom postavio reprezentativnu izložbu koja će posjetiteljima pružiti doista realnu predodžbu o veličini i značenju ondašnjeg industrijskog giganta i perjanice sesvetskog gospodarstva posebice sedamdesetih i osamdesetih godina. 


Izložbu su otvorili negdašnji djelatnici Sljemena koji su tu proveli cijeli svoj radni vijek, šefica društvenih djelatnosti poduzeća Štefica Koši, te radnik na izradi kobasica Mirko Crnčević. 


Otvorenje ove izuzetne izložbe svojom su glazbom začinili učenici i profesori Glazbene škole Zlatka Grgoševića koji već dugi niz godina čekaju ostvarenje sna o prenamijeni negdašnjeg velikog industrijskog objekta Sljemena tzv. "kockice" u zgradu sesvetske glazbene škole. Tamburašku skladbu Pod Sljemenom R. Šimunacija izvele su Nikolina Jurčević učenica - bisernica i Dora Pisačić - čelo, obje učenice 3.r. srednje GŠ, te Ivanka Potočnik - bugarija, njihova profesorica mentorica.


Skladbu T. Uhlika Vse se okreče otpjevala je Karolina Mitrović, sopran, učenica 3.r. srednje GŠ uz klavirsku pratnju prof. Zrina Kocijančića. Njezina mentorica je prof. Ida Kani.


Treba još istaknuti da su mladi polaznici Ostvarenja, poduke slikanja u prostorijama Muzeja  za vrijeme događanja putem izrezanih likova "Jankića", zaštitnog znaka industrije Sljeme, otiskivali na podlogu raznobojne Jankiće koji je u originalu bio odjeven u prigorsku narodnu nošnju.


Izložba će ostati otvorena do 31. siječnja 2024. i može se razgledati svakim radnim danom od 10 do 19 sati. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account