Zajedno kreirajmo budućnost Sesveta

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.5.2017. 12:06:03
Zajedno kreirajmo budućnost Sesveta

Foto: Sesvete danas, Borko Samec, arhivske slike

Sesvete danas, promocija

Sesvete, teritorijalno i stambeno najveći zagrebački gradski kvart ujedno je i najsnažniji gospodarski segment zagrebačke privrede.

Procjenjuje se da Sesvete u gradskom proračunu sudjeluju na prihodovnoj strani s više od 10%. Stoga je jako važno tko će voditi ovu gradsku četvrt. Dražen Markota do sada je vodio ovu gradsku četvrt i najzaslužniji je što se upravo o Sesvetama u zadnje vrijeme govori, ne samo na razini grada u cijelosti, nego i šire. Stoga je logično što ga njegova stranka i nadalje želi za predsjednika naše gradske četvrti.

Markota je u svom programu, kako sam kaže, mogao napisati desetke projekata, no pristao je na ono što je u ovom trenutku najvažnije i realno ostvarivo. Štoviše mnogi projekti su već i započeti.  Ponajprije želi izjednačiti osnovnu kvalitetu života svih građana Sesveta podjednako, a to znači da svim građanima osigura pitku vodu.

Možda većina nas koji svakodnevno imamo pristup pitkog gradskoj vodi niti ne razmišljamo da toj najosnovnijoj tekovini modernog doba još uvijek nemaju pristup svi. "Da bismo i nadalje mogli se dičiti da smo urbana i kulturna sredina moramo omogućiti svim našim sugrađanima pristup pitkoj vodi", rekao je Markota. Isto je i s kanalizacijom.

Slijedeći gorući problem, kojeg jako dobro osjeća velika većina građana Sesveta, ali i šire okolice, jest promet. Težnja je što prije izgraditi "sesvetsku obilaznicu" pruduženjem Branimorove ulice do Varaždinske kod Glibokog jarka. U tom smislu je proljetos oformljeno povjerenstvo za rješavanje preostalih imovinsko pravnih odnosa na trasi buduće prometnice, te izdana lokacijska dozvola za gradnju u trajanju od dvije godine za koliko vremena gradnja mora najkasnije započeti.

Slijedeći projekt koji je već u idejnoj fazi jest izgradnja sesvetskog "Donjeg grada", odnosno preseljenja gotovo svih institucija na prostor negdašnje mesne industrije Sljeme, te izmještanje tranzitnog prometa kroz središte Sesveta. Tako bi u sklopu "Donjeg grada" ubuduće trebala djelovati osnovna i srednja glazbena škola, novi dom zdravlja, policijska postaja, vatrogasci – ispostava JVP-a Zagreb, općinski sud i mnoge druge institucije koje su sada natiskane na malom i neadekvatnom prostoru.

"To je moja fikcija zbog koje neću biti miran dok se ne izrealizira i dok se cijeli prostor sadašnjeg središta Sesveta ne preobuče u potpuno novo ruho s jednim mirnim prostorom oko naše crkve", iskren je Markota, nadodajući da je projekt realan i izvediv u narednih nekoliko godina.

U sklopu svega toga može se navesti i izgradnja dvije nove postaje gradske željeznice u Sesvetskoj Selnici / Selima i u Sesvetskoj Sopnici. Produžetak Branimirove i ove dvije željezničke postaje treba prema Ministarstvu prometa biti glavni zagrebački prometni projekt. 

Dodajmo i da su osigurana sredstva za denivelaciju pružnog prijelaza na Jekovečkoj, a planira se i izgradnja djećjeg vrtića u Sesvetskom Kraljevcu. Radi se i na novoj gospodarskoj zoni u Sesvetskom Kraljevcu koja bi dala još dodatni gospodarski zamah našem kvartu. A što se tiče kvalitete života, rekreativcima i sportašima možda će biti najzanimljiviji projekt izgradnja biciklističko – pješačke staze uz Vuger potok od Gričke ulice pa do Vugrovca, kao dio ideje Zelene i Plave Sesvete.

"Da bismo postigli tu sinergiju potrebna nam je i vaša podrškana lokalnim izborima. Pozivam sve vas, dragi sugrađani, da zajedno kreiramo ostvarenje rješenja za naše Sesvete", kaže dosadašnji i novi predsjednik gradske četvrti Sesvete, Dražen Markota.


Vezane vijesti
Ažurirano: 15.11.2023. 8:45:57

Create Account