Vratite se u rimsku prošlost ove nedjelje - Dan otvorenih vrata arheološkog nalazišta Kuzelin

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.9.2023. 12:36:22
Početak: 01.10.2023. 17:00
Vratite se u rimsku prošlost ove nedjelje - Dan otvorenih vrata arheološkog nalazišta Kuzelin

Foto: Borko Samec/Sesvete danas, arhivska fotografija

Muzej Prigorja i ove godine  u nedjelu, 1. listopada organizira Dan otvorenih vrata Kuzelina, najznačajnijeg arheološkog lokaliteta Prigorja, ali i jednog od najznačajnijih u cijeloj Hrvatskoj. 




Dan otvorenih vrata arheološkog lokaliteta Kuzelin u organizaciji Muzeja Prigorja prvi je puta održan 2015. godine u okviru projekta "Rođenje Europe", sufinanciranog iz EU fonda za regionalni razvoj i tijekom ovih osam godina program je postao dijelom stalnog muzejskog djelovanja u popularizaciji najznačajnijeg arheološkog nalazišta u Sesvetskom prigorju.


U okviru Dana otvorenih vrata posjetitelji mogu osim uživanja u prirodi i sudjelovati u raznim radionicama i igraonicama (rimske igre, rimska škola, rimska moda, rimska vojska i govorništvo):


Rimska škola 

Kakvo značenje za nas danas ima latinski jezik? Znate li nešto reći ili napisati na latinskom? Mnoge latinske poslovice često se primjenjuju i u današnjem životu. Upoznajte se s rimskom školom, naučite neke od poslovica i zapišite ih na voštane pločice.


Rimske igre 

Što mislite, da li su neke od današnjih igara slične ili iste onima koje su igrali i mali Rimljani? Od kojih materijala su bile izrađene? Upoznajte se s pravilima i zaigrajte rimske igre.


Rimska vojska 

Znate li od čega se sastojala rimska kopnena vojska? I kako im je u ratu pomagala obična kornjača? Kroz vježbu i razgovor upoznat ćemo rimskog vojnika i neke od vojnih taktika rimske vojske.


Rimska moda

Što mislite kako su se odijevali stari Rimljani i Rimljanke? Možemo li pronaći elemente rimske mode i u današnje vrijeme? Obucite se kao Rimljani i okušajte se u tkanju na vertikalnom tkalačkom stanu. 


Na Kuzelinu imat ćete i jedinstvenu  priliku kupiti i neki od suvenira autorice Julijane Rodić Ozimec inspiriranih kopčom u obliku cikade, koštanom pločicom s urezanim geometrijskim motivima ili pak brončanim dugmetom s neobičnim likom keltskog božanstva pronađenima upravo na Kuzelinu. 


Rimska umjetnost

Rimljani su voljeli lijepo oblikovanje. Okušajte se i vi u slikanju ili modeliranju u glini i ponesite svoj rad za uspomenu!


Rimsko govorništvo 

Veliki rimski govornici poput Cicerona, Cezara i Quintiliana u određenim situacijama koristili su geste (znakove) prilikom obraćanja publici. Postanite i vi na trenutak jedan od njih, naučite geste i održite govor pred publikom.


Ulaz u arheološki lokalitet koji možete posjetiti od 10 do 17 sati je besplatan, a dobrodošli su i kućni ljubimci. 


Arheološko nalazište Kuzelin nalazi se 15 km sjeverno od Sesveta, iznad naselja Donja Glavnica (N 45,960 E 16,133), na istočnoj Medvednici. Smješteno je na istoimenom brijegu na uzvisini od 511m n/v.

Dolazi se cestom Moravče - Marija Bistrica. Najbolje je parkirati kod raspela poviše Moravča i lagano prošetati petnaestak minuta do samog nalazišta, a volite li duže šetnje, Kuzelin se nalazi na planinarskoj stazi br. 47A i u blizini staze 72 na Medvednici.


Preporučujemo u skladu s terenom i vremenskim uvjetima obući odgovarajuću sportsku odjeću i obuću te po potrebi ponijeti hranu i piće.


Vezane vijesti
Ažurirano: 2.10.2023. 9:15:37

Create Account