Dan otvorenih vrata arheološkog lokaliteta Kuzelin ove nedjelje

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 14.10.2022. 8:55:34
Dan otvorenih vrata arheološkog lokaliteta Kuzelin ove nedjelje

Foto: Sesvete danas i Muzej Prigorja

Muzej Prigorja poziva, dođite na Dan otvorenih vrata arheološkog lokaliteta Kuzelin ove nedjelje, 16. listopada. 




Dan otvorenih vrata arheološkog lokaliteta Kuzelin u organizaciji Muzeja Prigorja prvi je puta održan 2015. godine u okviru projekta "Rođenje Europe", sufinanciranog iz EU fonda za regionalni razvoj i tijekom ovih sedam godina program je postao dijelom stalnog muzejskog djelovanja u popularizaciji najznačajnijeg arheološkog nalazišta u Sesvetskom prigorju.


Svi posjetitelji mogu besplatno sudjelovati u raznovrsnim radionicama i kroz igru učiti o načinu života u antičko doba i, naravno, uživati u prirodi:


Govorništvo – Veliki rimski govornici poput Cicerona, Cezara ili Quintiliana u određenim situacijama koristili su geste (znakove) prilikom obraćanja publici. Ovo je prilika da i vi na trenutak postanete jedan od njih, naučite geste i održite govor pred publikom.


Rimska škola - Jeste li se ikad upitali kakvo značenje za nas danas ima latinski jezik? Znate li nešto reći ili napisati na latinskom? Mnoge latinske poslovice često se primjenjuju i u današnjem životu. Upoznajte se s rimskom školom, naučite neke od poslovica i zapišite ih stilusom na pločice premazane voskom.


Rimske igre - Što mislite, da li su neke od današnjih igara slične ili iste onima koje su igrali i mali Rimljani? Upoznajte se s pravilima i zaigrajte neku rimsku igru.


Rimska vojska – Znate li od čega se sastojala rimska kopnena vojska? I kako im je u ratu pomagala obična kornjača? Kroz vježbu i razgovor upoznat ćemo rimskog vojnika i neke od vojnih taktika rimske vojske.


Rimska moda – Možemo li pronaći elemente rimske mode i u današnje vrijeme? Obucite se kao Rimljani i okušajte se u tkanju na vertikalnom tkalačkom stanu. Predstavit ćemo i novu liniju suvenira autorice Julijane Rodić Ozimec inspiriranih nalazima upravo s Kuzelina.


Ulaz u arheološki lokalitet je besplatan , a dobrodošli su i kućni ljubimci.


Arheološko nalazište Kuzelin nalazi se 15 km sjeverno od Sesveta, iznad naselja Donja Glavnica (N 45,960 E 16,133), na istočnoj Medvednici. Smješteno je na istoimenom brijegu na uzvisini od 511m n/v.

Dolazi se cestom Moravče - Marija Bistrica. Najbolje je parkirati kod raspela poviše Moravča i lagano prošetati petnaestak minuta do samog nalazišta, a volite li duže šetnje, Kuzelin se nalazi na planinarskoj stazi br. 47A i u blizini staze 72 na Medvednici.


Preporučujemo u skladu s terenom i vremenskim uvjetima obući odgovarajuću sportsku odjeću i obuću te po potrebi ponijeti hranu i piće.


Vezane vijesti
Ažurirano: 2.10.2023. 9:15:37

Create Account