Mnogi su u nedjelju posjetili "rimski" dan na Kuzelinu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.10.2022. 10:20:41
Mnogi su u nedjelju posjetili "rimski" dan na Kuzelinu

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Dan otvorenih vrata arheološkog lokaliteta Kuzelin po prekrasnoj sunčanoj nedjelji posjetili mnogobrojni izletnici.




Vjerojatno najstarije ljudsko naselje na području Zagreba koje, prema pronađenim artefaktima, seže još u brončano doba, svakako je Kuzelin, ponad Moravča, na granici Zagreba i Zagorja. Najduže su se tu zadržali Rimljani, a upravo ostaci bedema njihove utvrde još se naziru u šumi koja je odavno zarasla to područje.


Već sedam godina Muzej Prigorja održava u nedjelju početkom listopada Dan otvorenih vrata, kao dio europskog projekta "Rođenje Europe", sufinanciranog iz EU fonda za regionalni razvoj, a kroz koje vrijeme je postao dijelom stalnog muzejskog djelovanja u popularizaciji najznačajnijeg arheološkog nalazišta u Sesvetskom prigorju.


Ove su nedjelje posjetitelji, a ponajviše djeca uživala u raznovrsnim radionicama kojima su bili odvedeni u rimsko doba. Osim radionice rimske vojske gdje su učili načine djelovanja rimske vojske i okušali se u bacanju koplja, učili su o poznatom rimskom govorništvu, te pisanju najpoznatijih rimskih poslovica na voštanim pločama. Bilo je tu i rimske mode, te kreativnih radionica slikarstva i lončarstva.


Na Kuzelinu su bili i učenici OŠ Brestje koje su organiziralo dovele njihove nastavnice, a bilo je i mališana kojima je bilo najzabavnije igrati se s tek ubranim kestenima.



Vezane vijesti
Ažurirano: 2.10.2023. 9:15:37

Create Account