Ministar Ćorić: 'Odvojeno prikupljanje otpada nema alternative'

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 31.1.2018. 9:40:07
Ministar Ćorić: 'Odvojeno prikupljanje otpada nema alternative'

Foto: Ilustracija

U emisiji 'A sada Vlada' HRT-a gostovao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Govorio je o tome može li Hrvatska postati glavno energetsko čvorište regije kako tvrde iz Europske komisije, kakva je naša energetska strategija, kako smo već uspjeli ispuniti ciljeve za 2020. koji se tiču obnovljivih izvora, energetske učinkovitosti i emisije CO2., jesu li jedinice lokalne uprave spremne za provedbu Uredbe o razvrstavanje otpada koja sutra stupa na snagu. 


Ministar je rekao da, što se tiče sutrašnjeg datuma i stupanja na snagu Uredbe o razvrstavanju otpada, sutra počinje jedna nova era. Očekuje da su jedinice lokalne samouprave donijele odluke koje su trebale donijeti i vjeruje da će ovo biti godina izgradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom. Nada se da ćemo ostvariti ciljeve zadane do 2020., a to je 50% otpada koji ćemo razvrstavati, krajem 2016. smo bili na 26%. 


Neke jedinice lokalne samouprave traže prijelazno razdoblje, Ćorić kaže da je to razdoblje počelo 1. studenog 2017. i posljednaj 3 mjeseca su te jedinice mogle donijeti odluke na svojim gradskim ili općinskim vijećima. Smatra da jedino na takav način mogu konkurirati za nabavu infrastrukture, ne vjeruje da je potrebno to prijelazno razdoblje. 


'Odvojenim prikupljanjem se tretira 26% komunalnog otpada, daleko je to od zadanih ciljeva, ali sama praksa postoji'. Odvojeno prikupljanje otpada nema alternative. Stari model u kojem otpad nismo tretirali i pretvarali ga u sirovinu napušten je', kazao je ministar. Istaknuo je da onečišćenje koje se stvorilo je nešto što u današnjem, modernom svijetu nije dopušteno. 


Nadzor odvajanja otpada će vršiti ministarstvo zaštite okoliša i energetike, ministar je govorio o obvezama građana i jedinicama lokalne samouprave koje su dužne osigurati infrastrukturu. Građane treba educirati, na njima je da nakon informiranja pokažu malo dobre volje i doprinesu čišćoj zemlji. Računi potencijalno mogu biti veći, dodao je. Pojasnio je da koncept gospodarenja otpadom ima moto da 'onečiščivač plaća' jer ipak mi stvaramo otpa, a što ćemo više odvajati, to će financijsko opterećene biti manje. ' Oglušimo li se na odvajanje otpada, to će donijeti i veće račune', dodao je. 

HRT


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.4.2024. 9:10:14

Create Account