Turistički novinari u Domitrovcu: Čuvari sjemena Varaždinskog zelja

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 31.1.2023. 18:08:29
Turistički novinari u Domitrovcu: Čuvari sjemena Varaždinskog zelja

Foto: Marija Barić, Goran Gazdek

Članovi Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva (HND-a)  bili su gosti Varaždinske županije i Turističke zajednice Varaždinske županije.



OPG Jurice Cafuka - Čuvare sjemena Varaždinskog zelja te proizvođače krumpira i bučinog ulja sa zaštitnom markicom EU, posjetili su  članovi Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva (HND-a) koji su bili gosti Varaždinske županije i Turističke zajednice Varaždinske županije.

 U Domitrovcu u Etno kući koju je europskim sredstvima uredila Općina Vidovec  turističke novinare  dočekale su Emina Ljubek u ime Općine i Marija Cafuk, čuvarica sorte Varaždinskog zelja i glavna promotorica OPG-a. Marija Cafuk  nakon informacije o uzgoju zelja,  govorila je i o najvećoj vidovečkkoj manifestaciji - Zeljarijadi za koju OPG Cafuk svake godine posebno uzgoji i nakiseli zelje već u rujnu kako bi potkraj listopada bilo spremno za izradu mega-sarme koja je ušla u Guinessovu knjigu rekorda.  


Uz desetak članova Udruge kuhara Varaždinske županije i dvoje kolega iz Podravke, sarmu je pripremalo i 30-ak učenika iz Gospodarske škole Varaždin te Srednje škole Arboretum Opeka Marčan. Za pripremu  mega-sarme bilo je potrebno  dvije tone Varaždinskog zelja ili  22 tisuće listova zelja s imanja obitelji Cafuk,  800 kilograma svježeg mesa, junetine i svinjetine, 300 kilograma sušenog mesa, 200 kilograma kuhane riže, 1.000 jaja, 70 kilograma luka i dva kilograma češnjaka. Zašto je sarma najbolja kad se radi od Varaždinskog zelja? Marija Cafuk ističe da je to zato što je Varaždinsko zelje posebno jer ima čvrsto zbijene plosnate glavice, nema izraženi „kocen“, a ima tanak list. Kad se nakiseli, ima specifičnu žutu boju te poseban okus. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 9.3.2024. 12:06:52

Create Account