U osijeku održan sedmi WineOS

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 7.2.2022. 9:33:32
U osijeku održan sedmi WineOS

Foto: Marko Žuljević

Sedmo izdanje međunarodnog sajma vina, delicija i ugodnog življenja WineOS održano je 28. i 29. siječnja 2022. u Osijeku. Na  1900 četvornih metara dvorane Gradski vrt bilo je  90 izlagačkih mjesta s više od stotinu izlagača iz Hrvatske i susjednih zemalja. 



„Imali smo vrlo kratak rok za pripremu sajma i veliko mi je zadovoljstvo što smo danas svi ovdje i što smo uspjeli sve prirediti na vrijeme“, istaknuo je na otvorenju sajma Boris Ocić, predsjednik udruge Dekanter koja je organizirala događaj. 


Predsjednik udruge Graševina Croatica Josip Pavić rekao je da je WineOS  najveća manifestacija ove vrste u ovoj vinskoj regiji i da mu je velika želja da uskoro postane najveća u cijeloj Hrvatskoj.


Zamjenik predsjednika Hrvatske gospodarske komore Dragan Kovačević istaknuo je kvalitetu naših vina ilustrirajući to podatkom da je prosječna cijena hrvatskih vina u izvozu trostruko veća od prosječne cijene vina iz uvoza. Pritom je posebno naglasio iznimnu kvalitetu graševine kao najvažnije sorte ove vinske regije.


Predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Vladimir Ham posebno se osvrnuo na važnost WineOS-a kao vrhunskog turističkog događaja.


 Sajam je službeno otvorio Osječko – baranjski župan Ivan Anušić.  „Osječko – baranjska županija je tu i bit će uvijek tu uz organizatore događaja koji promiču sve ono što smo si zacrtali kao razvojne ciljeve, u prvom redu gospodarstvo, poljoprivredu, vrhunsku hranu i vina te ukupnu turističku ponudu“, rekao je Anušić.


Uz promociju proizvođača vina i delicija s istoka Hrvatske te gostiju iz drugih vinskih regija domovine i susjednih zemalja, tijekom dva dana sajma održavane su vinske radionice i Cooking Show u sklopu kojeg su lokalni chefovi na velikoj pozornici pripremali razne specijalitete. Nazočni su mogli vidjeti i kušati kako kuhaju Tomica Đukić, Igor Vlatković, Saša Vojnović, Mateo Meković i Nebojša Rajković. Večer prije početka WineOS-a u restoranu Waldinger održana je gala večera na kojoj su gosti mogli uživati u vrhunskim zalogajima koje je spravljao  poznati chef Goran Kočiš. Njegove gastronomske kreacije pratila su vina vinarija: Krauthaker, Belje, Iločki podrumi, Apolitico, Kalazić i Erdutski vinogradi.


Održano je osam vinskih radionica na kojima su posjetitelji mogli uživati u vinima vinarija: Sauska, Gross, Josić, Krajančić, Krauthaker, Grabovac, Aleksandrović i Brkić.  Kao uvod u ovodišnji program WineOS-a  dva tjedna ranije je poznati sommelier Eric Zwiebel u hotelu Waldinger održao masterclass predavanje o graševini Slavonije i Podunavlja i o  rizlingu  francuske regije Alsace.


Vezane vijesti
Ažurirano: 2.12.2022. 17:49:51

Create Account