Obilježena 51. godišnjica smrti najvećeg zagrebačkog gradonačelnika Većeslava Holjevca

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.7.2021. 8:13:51
Obilježena 51. godišnjica smrti najvećeg zagrebačkog gradonačelnika Većeslava Holjevca

Foto: Grad Zagreb

Izaslanstvo Grada Zagreba povodom godišnjice smrti Vjećeslava Holjevca odalo počast legendarnom zagrebačkom gradonačelniku.



U povodu obilježavanja 51. obljetnice smrti gradonačelnika Većeslava Holjevca, delegacija Grada Zagreba, predvođena zamjenikom gradonačelnika Lukom Korlaetom, zajedno s članovima obitelji Holjevac, položila je u ponedjeljak vijenac i zapalila svijeću kod grobnice Narodnih heroja na Mirogoju.


Vjećeslav Holjevac rođen je 22. kolovoza 1917. u Karlovcu. Obrazovan, elokventan i napredan u vremenu u kojem je živio stavio se u službu antifašističkog pokreta prvo na području Karlovca i Korduna gdje je organizirao ustanak. Obnašao je u to vrijeme mnoge visoke dužnosti. 


Od 1952. do 1962. bio je zagrebački gradonačelnik.  U vrijeme njegovog mandata Zagreb je "prešao preko Save". Izgrađen je značajni dio Novog Zagreba, te s prostora današnjeg Tehničkog muzeja preseljen Zagrebački velesajam na novu novozagrebačku lokaciju , velebno izgrađen kompleks koji se danas koristi još jednim manjim dijelom.


Kao zagrebački gradonačelnik proveo je smjele urbanističke zahvate. Uspješno se odupro pokušajima odvlačenja Zagrebačkog velesajma u Beograd. Svojom samostalnom i energičnom politikom Holjevac se sukobio s jugoslavenskim političkim vrhom, a nakon objavljivanja "Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga jezika" 1967., isključen je iz Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske 1969. godine.


Holjevac je bio i član Četvrtog sabora Narodne republike Hrvatske i predsjednik Matice iseljenika Hrvatske. Autor je djela "Hrvati izvan domovine" i "Zapisi iz rodnoga grada". Umro je u Zagrebu, 11. srpnja 1970. godine.


Nosilac je Partizanske spomenice 1941. i drugih visokih odlikovanja. Narodnim herojem proglašen je 23. srpnja 1951. godine.


Kći Tatjana Holjevac bivša je predsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba.


Create Account