Održana konferencija "Hrvatska na Savi" pokrenuta iz "Zagreba na Savi"

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.12.2018. 11:22:16
Održana konferencija "Hrvatska na Savi" pokrenuta iz "Zagreba na Savi"

Foto: HRT

Riječ je o velikom projektu kojim bi se trebalo urediti priobalje Save, osigurati naselja od poplava, regulirati plovni put, izgraditi deset hidroelektrana te spriječiti daljnji pad razine podzemnih voda i osigurati dostupnost pitke vode.Ukoliko se projekt realizira, bio bi financiran iz Europskih fondova,a u njega bi se uklopila i desetljećima stara studija "Zagreb na Savi". Prema riječima pročelnice ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Sanje Jerković, grad je već krenuo u približavanje obala Save Zagrepčanima.


Naime, uskoro bi trebao biti potpisan ugovor s Hrvatskim vodama čime bi Zagreb uzeo u zakup na pet godina cjelokupno zemljište duž svojih obala rijeke Save. Tek tada će se moći realizirati određeni sadržaji na tom zemljištu.


Ovim bi se projektom značajno promijenila obala rijeke Save od Siska do granice sa Slovenijom, s ciljem povećanja potencijala tog dijela Hrvatske u urbanističkom, transportnom i energetskom vidu. Glavna značajka ovog projekta jest gradnja deset malih hidroelektrana unutar korita rijeke Save. 


Konferenciju organizira Hanza Media u suradnji s Gradom Zagrebom, HEP grupom, Vodoopskrbom i odvodnjom, Hrvatskim vodama te Zagrebačkom županijom, a pod sponzorstvom i partnerstvom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.


Projekt je izrađen pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.


Vezane vijesti
Ažurirano: 28.5.2024. 15:43:30

Create Account