Šostar: Epidemija koronavirusom počela se pojačano širiti, u Zagrebu danas gotovo 400 novozaraženih

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.9.2021. 12:22:34
Šostar: Epidemija koronavirusom počela se pojačano širiti,  u Zagrebu danas gotovo 400 novozaraženih

Foto:

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar upozorio je u srijedu da se infekcija koronavirusom počela pojačano širiti, brojevi novozaraženih nisu mali, pa nema razloga za miran san."Jučer smo 'obrisali' preko 750 naših sugrađana, gužva je i u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. To samo pokazuje da se infekcija itekako počela pojačano širiti, brojke su sve samo ne male i imamo sve samo ne razloga za miran san", izjavio je Šostar novinarima nakon konferencije za medije, na kojoj je najavljena biciklijada "Biciklom do zdravlja", koja će se održati 18. rujna u sklopu Europskog tjedna mobilnosti.


Na pitanje prijavljuju li zaraženi svoje kontakte Šostar kaže kako i dalje ne prijavljuju u potrebnoj mjeri pa ispada da se ni s kim nisu družili, eventualno s jednom osobom. "A onda kasnije dobijete jako puno pozitivnih", rekao je.


U "Štamparu" su u utorak napravili 798 testova, od kojih je 199 bilo pozitivnih, dakle gotovo 25 posto. To je itekako razlog za zabrinutost", poručio je Šostar.


Epidemijska slika Zagreba u posljednja 24 sata


U Zagrebu su u protekla 24 sata utvrđene 392 osobe oboljele od covida-19, a trenutno u gradu ima 1543 aktivna slučaja, priopćeno je u srijedu iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar".


Broj potencijalno ozdravljenih/oporavljenih iznosi 72.827, što je 130 osoba više nego jučer, ističe se u priopćenju. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 320 novooboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 478 osoba.  Od 320 kontaktiranih 158 su kontakti pozitivnih osoba, a četiri su osobe izložene virusu u drugim županijama tijekom godišnjeg odmora (Zadarska, Splitsko-dalmatinska, Ličko-senjska).


Sedmero osoba zaraženo je na obiteljskim okupljanjima i izlascima, kod jedne je osobe moguće izlaganje na radnom mjestu, a dvije su oboljele osobe doputovale iz Slovenije i Irske. Za sedam osoba oboljenje je utvrđeno kod liječnika školske medicine i/ili su izložene u obrazovnom sustavu.  Za 123 oboljele osobe za sada su negativne epidemiološke anamneze, a za 18 njih obrada je u tijeku.


Zbog pozitivnog nalaza testa kod 37 učenika, dva nastavnika i dva pomoćnika u nastavi osnovnih škola te 22 učenika i dva nastavnika srednjih škola, izrečena je mjera samoizolacije za 288 učenika osnovnih i 126 učenika srednjih škola.


U domovima za starije i nemoćne osobe i drugim ustanovama socijalne skrbi na području grada Zagreba u protekla 24 sata novooboljela su četiri korisnika, jedna nezdravstvena i jedna zdravstvena djelatnica.


U Karanteni Grada Zagreba trenutno nema korisnika. Na cjepnom punktu Velesajam tijekom jučerašnjeg dana cijepljeno je 1212 osoba. Na javni poziv za prvu dozu odazvale su se 784 osobe.
(Hina)


Create Account