Tijekom Adventa posebna regulacija prometa u Zagrebu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.12.2018. 14:20:34
Tijekom Adventa posebna regulacija prometa u Zagrebu

Foto: HRT

Više od 120 tisuća ljudi prošle je godine posjetilo Advent u našem gradu. Ove se godine očekuje porast posjetitelja od 5 posto, a da bi oni bili sigurni brinut će se zagrebačka policija. Sudjelovat će i policajci iz svih dijelova zemlje, ali i oni iz drugih država.Prostor održavanja Adventa podjeljen je u 13  cjelina kojima će patrolirati policajci iz svih odjela policije, poput interventne policije ili policajaca u civilnoj odjeći. No, građane se moli da i sami pripaze na svoju sigurnost, Ono što odskače u ovo vrijeme Adventa su džepne krađe. Apeliramo na sve građane i posjetitelje grada Zagreba da ulože dodatni napor po pitanju samozaštitnog ponašanja da ne postanu žrtve počinitelja džepnih krađa. I na području odvijanja manifestacije će biti puno veći broj službenika u civilnoj odjeći, rekao je voditelj Službe prevencije, Velimir Tišma.


Organiziran je i Mobilni informativni centar policije, To je jedan kombi u kojem će policijski službenik Službe prevencije tijekom svoje službe, većinom u popodnevnim satima, građanima i posjetiteljima grada davati savjete o samozaštitnom ponašanju, istaknuo je Tišma.  


Javni prijevoz vikendom za vrijeme Adventa je besplatan, a policija će uspostaviti posebnu regulaciju prometa - na dva načina, objašnjava voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa, Tihomir Svatoš, Od ponedjeljka do četvrtka kada se očekuje manji broj posjetitelja bit će zabrana prometa zapadnom stranom Zrinjevca, od Boškovićeve do Tesline i to od 17 do 23 sata. Negdje oko 18 sati će se zabraniti tramvajski promet ako to bude potrebno zbog količine pješaka. Petkom, subotom i nedjeljom promet će biti zabranjen od Glavnog kolodvora do Trga bana Josipa Jelačića od 17 do 24 sata. Isto tako će biti obustavljen i tramvajski promet, po našoj procjeni, i bit će pušten kada to bude potrebno.


Prošle godine hrvatskim policajcima u pomoć su pristigle kolege iz Kine, a ove bi godine trebali doći oni iz Austrije i Njemačke. Sve kako bi posjetitelji najboljeg europskog Adventa bili sigurni.


"Standarno besplatan prijevoz ostaje vikendom i svi benefiti koje će uživati turisti koji dolaze u grad. Imamo 12 elektro vlakića koji će biti raspoređeni u Donjem i Gornjem gradu gdje turisti najviše i obitavaju, a ostalo će biti raspodijeljeno diljem grada po gradskim četvrtima da u blagodatima turističkih vlakića uživaju i ostali građani, rekao je gradonačelnik Milan Bandić.


Zagrebačka uspinjača, koja ove godine nije besplatna, svakodnevno do ponoći povezivat će Donji s Gornjim gradom. Bajke Ivana Brlić Mažuranić, klasična glazba i zaštita okoliša glavne su ovogodišnje teme, zbog čega, uz ostalo pripremljeno, direktorica Turističke zajednice, Martina Bienenfeld, očekuje još veću posjećenost. Ove godine očekujemo nešto višu posjećenost nego proteklih godina jer imamo nove hotelske kapacitete. Ono što nas ove godine posebno veseli je više glazbeno, kulturnih sadržaja koji će doprinijeti blagdanskom ugođaju, istaknula je Bienenfled.


Tramvajski promet od subote pa do 6. siječnja 2019. između Trga bana Jelačića i Glavnog kolodvora bit će obustavljen petkom, subotom i nedjeljom od 18 do 23 sata zbog čega će tramvajske linije 6 i 13 prometovati izmjenjenim trasama. A za sve one koji žele doživjeti i Advent u hrvatskom nacionalnom svetištu Marija Bistrica, bit će organiziran prijevoz 22. i 23. prosinca. Polazak će biti u 9 sati ispred Glavnog kolodvora u Zagrebu, a predviđeni povratak iz Bistrice u 16 sati.


Vezane vijesti
Ažurirano: 4.12.2023. 11:29:50

Započela je izgradnja produžetka Branimirove, hoće li biti i završena?

Hoće, sve će biti kako je najavljeno
Živi bili pa vidjeli
Izbori se bliže, još jedan predizborni trik
Prazna Senfova obećanja, kao i Bandićeva
A kaj se uopće nekaj dela?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account