Izložba fotografija Instagram's Blow-Up Darka Lesingera otvorena u Galeriji Kurija

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.9.2022. 12:16:12
Izložba fotografija Instagram's Blow-Up Darka Lesingera otvorena u Galeriji Kurija

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Novinar i fotograf, ranije i fotoreporter Darko Lesinger na izložbi Instragram Blow-up u Muzeju Prigorja izložio je dvadesetak vrlo zanimljivih printova velikih formata svojih fotografija.




Izložba Darka Lesingera Instagram's Blow-Up je svojevrsna posveta Michelangelu Antonioniju, posebno filmovima Blow-Up i Professione: reporter. Zamišljena je multimedijalno u smislu da su sve izložene fotografije prvo bile objavljene na Instagramu i na neki način prošle "sud javnosti". Za izložbu su povećane u kvadratičnom formatu, kakav Instagram njeguje. Sve propagandne aktivnosti također se odvijaju i putem Instagrama te Twittera, kao svojevrstan ogledni primjer povećavanja vidljivosti muzejskih aktivnosti putem društvenih mreža. Na mrežama su se mogle pratiti aktivnosti oko nastajanja izložbe i sudionici su bili pozvani da se uključe. Sve se fotografije tematski bave propitivanjem poimanja vremena i stvarnosti te njezinom reinterpretacijom. Primjerice, pješčanim satom snimljenim u pijesku ili letom papirnatog dječjeg aviona načinjenog od stranice kalendara. Također, u estetskom smislu izložba obrađuje djetinju fasciniranost pop artom, stripovima i rock kulturom. A problematizira temu demistificiranja takozvane "umjetničke fotografije" i utjecaja društvenih mreža na formiranje javnog mnijenja, posebno u mladih ljudi.


"Mag promišljanja fotografije Vilém Flusser tvrdi kako su tehničke slike izumljene u 19. stoljeću kada su tekstovi kao posredovatelji između ljudi i svijeta oko njih postali nerazumljivi. No, s druge strane valja uzeti u obzir kako je Darko Lesinger počeo proizvoditi i objavljivati tekstove od 1987. godine i stoga igru u kojoj ravnopravno koristi slike i tekstove (a koji upućuju i na glazbu) možemo sagledati i u svjetlu njegove proširene osjetilnosti i kreativnosti. Pogotovo ako se odlučimo ne za instagramsko brzo sagledavanje njegovih fotografija, nego za izložbeno, izdvojeno iz realnog života i u posebnom prostoru Muzeja Prigorja, s daleko više vremena na raspolaganju za gledanje i uočavanje i najmanjih detalja na povećanim snimcima i moguće i u ozračju uvjeravanja ovog kataloškog teksta", istaknula je na otvaranju izložbe dr. sc. Žarka Vujić


"Kao novinar, Darko Lesinger je britak na peru, oštar na riječi i zbog tog ga mnogi ne vole. Međutim, nakon nekog vremena kada shvate da je takav čovjek neizbježan i njegov izričaj iskren, usvoje da je sadržaj njegova pera i okulara potreban zajednici", podvukao je kustos izložbe ak. slikar Tomislav Dilber.


Izložbu je otvorila izaslanica gradonačelnika, Ivana Crnković, a kao gosti na otvorenju su nazočili Viktor Gotovac, do jučerašnji predsjednik zagrebačkog SDP-a i Renato Petek, zastupnik u gradskoj skupštini.


O autoru:


Darko Lesinger je profesionalni novinar od 1985. U početku je radio kao fotoreporter u skoro svim izdanjima tadašnje kuće Vjesnik (Start, Danas, Studio, među ostalima) i kao urednik fotografije u Poletu i Studentskom listu. Tekstove je počeo objavljivati 1987., a od 1989. do 1993. radio je za GAMMA PRESS kao fotoreporter. Od 1995. zaposlen je u Nedjeljnoj Dalmaciji kao urednik TV priloga i TV kritičar. Potom u Gloriji kao redaktor, MR-u (Muškoj reviji) kao izvršni urednik i 1999. kao glavni urednik magazina Foto. Sve to vrijeme objavljivao je kolumnu Teletomija u Nedjeljnoj i dvije godine u Slobodnoj Dalmaciji. Od 2000. do 2002. radio je kao dopisnik radijske postaje Deutsche Welle, a od 2004. do 2006. u Vjesniku kao redaktor, potom urednik fotografije u prilogu Obiteljski glas i kolumnist. Bio je redaktor i u Playboyu 2006. Fotografije i tekstove je objavljivao u brojnim knjigama i raznim publikacijama. Od travnja 2008. do veljače 2009. godine je radio kao direktor Informativnog centra u Bjelovaru. Bio je zadužen za cjelokupno uređivanje, dizajniranje, marketing i poslovanje županijskog lista Regija i gradskog Bjelovarac te informativnog programa radiopostaje BBR (Bjelovarsko-bilogorski radio). Od travnja 2009. godine radi kao freelance novinar, savjetnik na projektima s područja medija i fotografije, pisac reklamnih slogana i fotograf.


Vezane vijesti
Ažurirano: 11.4.2024. 10:33:23

Create Account