Djeca u središtu Sesveta oslikavala su tradicijske igračke

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.6.2019. 18:54:40
Djeca u središtu Sesveta oslikavala su tradicijske igračke

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Kreativna slikarska radionica Ostvarenje u Muzej Prigorja ponudili su u petak kasno popodne djeci nesvakidašnji događaj. 


Tradicijske drvene igračke kakvima su se nekada igrala djeca na prostorima sjeverozapadne Hrvatske, a koja su zaštićena pri UNESCO-u kao Hrvatsko tradicijsko blago, ponovo su oživjela i predstavljena današnjoj djeci koja su se njima mogla igrati u petak popodne ispred Muzeja Prigorja. Uoči igranja u središtu Sesveta, djeca su uživala u njihovu oslikavanju.


"Danas je još malo proizvođača hrvatskih tradicijskih drvenih igračaka kakvima se djeca sve manje ili gotovo uopće više ne igraju, ali mnogi ih odrasli kupuju ponajviše na raznim proščenjima kao suvenir ili poklon njihovim mališanima", govori nam prigodom bojanja igračaka Sanela Raič, voditeljica Ostvarenja dodajući kako je dio igračaka nabavila u Vidovcu, jedan dio su takozvane Lazanske igračke, a po neke je morala ići čak u Međimurje. 


"Dogovorila sam s proizvođačima da kao  obično izrade igračke, ali da ih ne oboje oni, jer smo to ostavili na volju dječjoj mašti", zaključuje Sanela zadovoljna na dobrom odazivu mnogih malih Sesvećana koji su s osobitom pozornošću i ozbiljnošću bojali svoje igračke, kako bi se kasnije na središnjem trgu ispred muzeja njime mogli i igrati. 


Prethodno ne na otvorenju događanja muzejski pedagog Domagoj Maroević djeci, ali  njihovim roditeljima, vjerujemo ponajviše, održao prigodno slovo o današnjem najvećem dječjem problemu, ovisnosti o virtualnoj stvarnosti ili nestvarnosti, te o važnosti boravka na otvorenom, posebice u prirodi.


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.12.2023. 9:54:49

Create Account