Ekolozi i volonteri ove subote čistili oko jezera Soblinec

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.4.2022. 15:10:56
Ekolozi i volonteri ove subote čistili oko jezera Soblinec

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Članovi Udruge Zelene i plave Sesvete zajedno s volonterima maknuli su iz okoliša jezera Soblinec i obližnjih šuma dva kamiona raznovrsnog smeća.



Raznovrsna plastika, metal, staklo, raznovrsni otpad od određenih kućnih radova, do kancerogenog azbesta i mnogo drugog raznovrsnog otpada, bačeno je  u šikaru uz obale četvrtog jezera u Soblincu, ali isto tako i u obližnju šumu odakle su sudionici ove ekološke akcije izvukli čak dva kamiona "bisera" ljudskog ponajprije glupog ponašanja.


"Ne mogu vjerovati kako se nekome dalo dovlačiti ovdje u šumu ovaj namještaj, kauč, trosjed i još neke dijelove, kad Čistoća besplatno ispred vašeg kuće odveze takav glomazni otpad", čudom se čudi nevjerojatnoj ljudskoj gluposti Marijo Spajić iz ZIPS-a.


"Ovaj odbačeni namještaj je tu već dvije godine, tražio sam da se to odveze, no tek sad ovom akcijom će to biti riješeno", nastavlja Branko Zmiša, predsjednik M.O. Žerjavinec.


"Jako nam je važno da se pročuje za ovu akciju, da se čuje za jezera, da se građani upoznaju s ekološkim problemom ovdje. Nakon više godina borbe protiv lokalnih zagađivača počela se o tome širiti priča i danas mnogi o tome više znaju, posebice oni koji bi o tome trebali znati i čini se da se nešto iza brda valja, te da smo na dobrom putu da se riješi problem zagađivača Soblinca", istaknuo je Ante Damjanović, predsjednik ZIPS-a.


Tajnik ove vrijedne udruge koja u svojoj misiji ima poboljšanje uvjeta života građana Sesveta, Radoslav Dumančić uvjerava kako su bivši bajeri, odnosno danas jezera Soblinec pravi sesvetski vodeni biser koji bi trebao biti primjereno uređen, prije svega očišćen od bilo kakvog neekološkog utjecaja, što danas nije slučaj, jer se zagađuje na mnoge načine.


"Naši ribiči danas čuvaju ta jezera od cjelokupnog propadanja, tu je njihovo mjesto i u budućnosti, a dijelovi jezera svakako bi umjesto danas zagađivačima, trebali pripasti cjelokupnom građanstvu, da mogu doći ovdje u šetnju, uživati u, prije svega, čistoj prirodi, provoditi slobodno vrijeme i odmoriti se bez stresa. Što će ovdje biti u budućnosti neka o tome odluči vlasnik. Danas je to Vodoprivreda Zagreb, sutra će možda biti Grad Zagreb i očekujemo da se određene nelogičnosti koje danas dijele ovu prekrasnu vodenu površinu na rekreacijsku zonu, a dijelom za gospodarsku aktivnost, uskoro biti ispravljene. To građani ovog dijela Zagreba svakako zaslužuju", kaže nam Dumančić.


Ova je akcija odrađena u suradnji s Večernjim listom koji je nedavno pokrenuo najveću hrvatsku ekološku akciju Rezolucija Zemlja tijekom koje će u ovoj godini na području cijele Hrvatske biti održan veliki broj ekoloških akcija. Ova u Soblincu bila je među prvima (prvu su već odradili Čisteći medvjedići), a najveća akcija u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Sesvetama planirana je za Dan planete Zemlje, 23. travnja.


Tog će dana biti održana velika ekološka akcija čišćenja i sadnje drveća na području Sesvetskog Kraljevca, a u sklopu te akcije, nadajmo se, na vidjelo će konačno isplivati i neki uporni zagađivači čovjekova okoliša na tom području.


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 22.4.2024. 16:16:09

Create Account