Kablovi zaustavili početak izgradnje pješačko biciklističkog mosta na Zagrebačkoj

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 11.7.2022. 15:31:33
Kablovi zaustavili početak izgradnje pješačko biciklističkog mosta na Zagrebačkoj

Foto: Sesvete danas

Novi pješačko-biciklistički most uz Zagrebačku cestu preko Vuger potoka bit će izgrađen kroz ljeto, no početak radova zaustavili su kablovi.



Više od 40, možda bliže 50 godina danas oronuli i dotrajali željezni pješački most preko Vuger potoka služio je brojnim gneracijama pješaka koji su njime prolazili ne hajući uopće pri tom za most kao takav, jer potpuno je normalno hodati po cesti, ulici, nogostupu, mostu ili nečime već što je u službi bilo vozne bilo pješačke komunikacije. 


Godine su prolazile, za most nisu pretjerano marili niti njegovi vlasnici, nekad sesvetski općinski oci, potom gradski, a most se trošio i od neodržavanja propadao. Konačno se to uvidjelo unatrag nekoliko godina, kad je gradska četvrt obavijestila gradske službe o potrebi održavanja, sanacije, obnove, a u konačnici i izgradnje novog mosta. 


Naravno, gradski oci koji su zauzeti mnogo čime, te  treba niz godina klanjanja i molenja da se konačno odobrovolje i pokrenu, pa je tako bilo i ovdje. Nakon prve ideje prije 5, možda i 10 godina o održavanju mosta, stigla je druga, zamolba, pa treća, pa deseta i tko zna koja. I došlo je i to doba prije gotovo dvije godine, gradske su službe uslišile naricanja sesvetskih čelnika i psovanja građana svih gradskih struktura, od portira do najvišeg gazde u traženju sanacije i obnove mosta. 


Konačno je u strukturama odlučeno, gle čuda, da se hrđa na hrđi više ne popravlja, nego se ide u izgradnju novog mosta. Zacijelo su tada u  gradskoj četvrti otvorili šampanjac, onaj nepitki Spumante od 15 kn, jer za više nema novaca, al važno je da se pjeni, čime je nazdravljeno ipak razumnoj odluci o nadasve potrebnoj izgradnji novog mosta. Pješačkog, da ne bi bilo zabune. 


Radovi su trebali započeti još proljetos, no tada je, isto tako razumno, odlučeno da se oni krenu odvijati ipak kroz ljeto, radi potrebe zatvaranja jedne prometne trake, a to u dijelu radne sezone nikako ne bi bilo uputno. 


Za datum početka radova određen 27. lipnja, međutim, prošlo je već 14 dana, a ništa se ne događa. Slovenska tvrtka Map-trade nikako da radove započne, iako je pješačka signalizacija već postavljena, ali još nije na snazi. Mnogi su se zapitali što se to događa, je li izvođač zbog rata u Ukrajini, cijene nafte, napetosti oko Tajvana ili krive frizure Maje Šuput odustao od radova, međutim, razlog je, laici bi rekli banalan, međutim baš i nije. Razlog je infrastruktura i to ponajviše kablovska. Naime kroz sam  most prolazi veliki broj raznovrsnih TK kablova gotovo svih hrvatskih operatora koji operiraju s kablovskom infrastrukturom. 


Radi tih kablova u petak je na sastanku kod starog još uvijek prohodnog mosta bio veliki konzilij svih vlasnika kablova i predstavnika gradskih struktura, kao i izvođača radova, nebili se dogovorili kako će se tijekom radova zbrinuti kablovi, te kako će se potom ponovo vratiti u strukturu novog mosta, tek toliko da napakoste nekim budućim generacijama koji će u budućnosti rušiti stari, a danas novi most koji još nije izgrađen. 


Nakon potezanja kablova, svaki na svoju stranu, Slovenci više nisu izdržali, nego su rekli da će sami zbrinuti sve kablove kako se ne bi oštetili tijekom radova, te da će s novim mostom kablovi ostati netaknuti. Kablovi bi trebali biti izmješteni u ovom tjednu, a potom konačno započeti i radovi na novom mostu.


Je**li vas kablovi.


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.4.2024. 16:50:08

Create Account