Pastirijada održana proteklog vikenda u Brestju

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 3.10.2023. 13:35:30
Pastirijada održana proteklog vikenda u Brestju

Foto: Ines Sosa Meštrović

Iako su današnje mlade generacije vrlo vezane uz sadržaje na društvenim mrežama, ako im se kvalitetno pripremi sadržaj te prilagodi njihovoj dobi i potrebama moguće je provesti dio dana na otvorenom bez mobitela.



Povodom početka školske i pastoralne godine zajednica mladih župe Dobrog Pastira u Brestju organizirala je Pastirijadu za učenike od 3. do 8. razreda osnovne škole koja se održala u subotu 30. rujna 2023. godine na prostoru uz župnu crkvu. Sadržaj ovakvog programa je duhovnog, zabavnog i odgojnog karaktera s ciljem kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, razvoja timskog rada, te zajedništva kroz igru i radost.


Program je započeo u 9 sati okupljanjem ispred crkve, nakon čega je uslijedila zajednička molitva. Nakon uvodnog zagrijavanja uz Flamanski ples u kojem su sudionici naučili zabavnu koreografiju i malo se razbudili zabavnom melodijom. Zatim su animatori po bojama, koje su se nalazile na bedževima koje su dobili prilikom prijave, podijelili sudionike u timove u kojima su zajedničkim snagama skupljali bodova na stanicama s animatorskim igrama. Cilj je bio, timskom igrom, zajedničkim odlučivanjem i strategijom doći di što većeg broja bodova. Neke od igara na Pastirijadi bile su hvatorep, gospodar prstenova, nacrtaj me, štafetni križić-kružić, ribar ljudi, izgubljena ovčica te razne druge.


Nakon natjecateljskih igara i kratke okrijepe djeca su sudjelovala u igri Čovječe ne ljuti se u stvarnoj veličini i zaigrali nogomet. Posebno zanimljiva bila je upravo ta zadnja igra kada su figure na ploči zamijenili sami sudionici, a najveća radost bila je za svaku skupinu kad je njihova „figura“ sretno stigla u kućicu. 


Ines Sosa Meštrović, voditeljica zajednice mladih istaknula je kako su posebnost ovih susreta mladi animatori koji su odvojili svoje slobodno vrijeme kako bi ga darovali drugima. Nije im bilo teško sudjelovati na pripremnim susretima ili doći u subotu ujutro i provesti prijepodne sa sudionicima. Naravno, zahvalni su i na podršci župnika vlč. Zlatka Pavetića koji je uvijek otvoren za sadržaje za mlade pa tako mladi redovito sudjeluju u krizmanijadama, pastirijadama, biciklijadama, tribinama, klanjanju, druženju pa čak i palačinkijadama na kojima su mnogi mladi naučili peći palačinke (koje naravno svi rado isprobaju). 


Iako su današnje generacije vrlo vezane uz sadržaje na društvenim mrežama, ako im se kvalitetno pripremi sadržaj te prilagodi njihovoj dobi i potrebama moguće je provesti 4-5 sati bez mobitela, vani na svježem zraku, skupljajući bodove kao tim i pri tom se dobro zabaviti – zaključila je Ines Sosa Meštrović. 


Susret je zaključen pjesmom i pitanjem „kad će novo druženje?“. Kroz igru i druženje tijekom prijepodneva sudionici su se držali gesla ovog susreta “Da vaša radost bude potpuna” (Iv 15, 11), te uistinu doživjeli radost u zajedništvu i igri. 



Vezane vijesti
Ažurirano: 23.5.2023. 8:59:40

Create Account