Dan otvorenih vrata Kuzelina

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.10.2018. 21:47:15
Početak: 14.10.2018. 10:00
Dan otvorenih vrata  Kuzelina

Foto: Plakat

Muzej Prigorja ove nedjelje, 14. listopada organizira manifestaciju “Dan otvorenih vrata arheološkog lokaliteta Kuzelin”.Program „Dan otvorenih vrata arheološkog nalazišta Kuzelin“ prvi je puta održan 2015. godine u okviru projekta „Rođenje Europe“, sufinanciranog iz EU fonda za regionalni razvoj, a 2018. godine održava se četvrti puta uzastopno. Program je postao dijelom muzejskog kontinuiranog programa u funkciji popularizacije najznačajnijeg arheološkog nalazišta u Sesvetskom prigorju.


Ovom manifestacijom Muzej Prigorja nastavlja upoznavanje posjetitelja sa životom iz antičkog vremena – od rimskih igara, rimske škole, rimske mode, te rimske vojske i govorništva.


Realizaciju manifestacije koja će biti održana od 11 do 18 sati financijskom su potporom omogućili Grad Zagreb, Gradski ured  za kulturu i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.


Tko nema vlastiti prijevoz može organizirano od Sesveta do Kuzelina autobusima.


Program manifestacije:


U okviru manifestacije posjetitelji će moći sudjelovati u raznim radionicama i igraonicama (rimske igre, rimska škola, rimska moda, rimska vojska i govorništvo).


Rimska škola - Kakvo značenje za nas danas ima latinski jezik? Znate li nešto reći ili napisati na latinskom? Mnoge latinske poslovice često se primjenjuju i u današnjem životu. Sudionici radionica imati će priliku upoznati se s rimskom školom, naučiti neke od poslovica i zapisati ih na voštane pločice.

Rimske igre - Što mislite, da li su neke od današnjih igara slične ili iste onima koje su igrali i mali Rimljani? Od kojih materijala su bile izrađene? Sudionici će imati priliku upoznati se s pravilima i  zaigrati rimske igre.


Rimska vojska – Znate li od čega se sastojala rimska kopnena vojska? I kako im je u ratu pomagala obična kornjača? Kroz vježbu i razgovor upoznat ćemo rimskog vojnika i neke od vojnih taktika rimske vojske.  

Rimska moda – Što mislite kako su se odijevali stari Rimljani i Rimljanke? Možemo li pronaći elemente rimske mode i u današnje vrijeme? Obucite se kao Rimljani i okušajte se u tkanju na vertikalnom tkalačkom stanu.

Govorništvo – Veliki rimski govornici poput Cicerona, Cezara i Quintiliana u određenim situacijama koristili su geste (znakove) prilikom obraćanja publici. Postanite i vi na trenutak jedan od njih, naučite geste i održite govor pred publikom.


Tijekom manifestacije ulaz u arheološki lokalitet je besplatan za sve posjetitelje, a dobrodošli su i kućni ljubimci.


Napomene:

    • Organiziran je besplatan prijevoz autobusom (predbilježbe za prijevoz autobusom na tel. 01/2001-601)

Polasci autobusa iz Sesveta (besplatni parking u Ninskoj ul.): 10.20, 12.00, 13.20 i 14.40 

Povratak autobusa s Kuzelina: 12.40, 14.00, 15.50 i 17.20

    • Na događanje možete doći i vlastitim prijevozom (parkirati možete kod raspela poviše Moravča) 

    • Lagana šetnja uzbrdo 15-tak minuta do nalazišta

    • Volite li duže šetnje, Kuzelin se nalazi na planinarskoj stazi br. 47A i u blizini staze 72 na Medvednici

    • Preporučujemo, u skladu s terenom i vremenskim uvjetima obući odgovarajuću sportsku odjeću i obuću te po potrebi ponijeti hranu i piće.
Vezane vijesti
Ažurirano: 16.7.2020. 9:40:00

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account