UPOZORENJE sudionicima u prometu: Na Medveščaku smrtno stradao vozač smarta

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 6.4.2018. 16:59:58
UPOZORENJE sudionicima u prometu: Na Medveščaku smrtno stradao vozač smarta

Foto: HRT

Jedna je osoba poginula u sinoćnjem sudaru tri automobila na Ribnjaku, izvjestila je policija.


Sinoć u četvrtak, 5. travnja 2018. u 22.37 sati, 57-godišnjak upravljao je osobnim automobilom marke Smart crne boje zagrebačkih registracijskih oznaka bez vezanog sigurnosnog pojasa Ulicom Ribnjak u smjeru sjevera kao i 49-godišnjak koji je upravljao osobnim automobilom marke Peugeot lijevom prometnom trakom Ulice Ribnjak.  Iz zasad neutvrđenog razloga kod kućnog broja 36 došlo je do sudara sa osobnim automobilom marke Smart bijele boje kojim je upravljao 24-godišnjak krećući se u smjeru juga.


U prometnoj nesreći na mjestu događaja smrtno je stradao 57-godišnjak, dok je 24-godišnjak lakše ozlijeđen, a liječnička pomoć pružena mu je u KBC Zagreb.


Od 22.40 do 2.30 sati bio je zatvoren promet za sva vozila od Langovog trga do Grškovićeve ulice. Tijelo je prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku. 


Okolnosti ove prometne nesreće još se utvrđuju. 


Slijedom navedenih okolnosti, koji nedvosmisleno ukazuju na značajni utjecaj korištenja sigurnosnog pojasa tijekom vožnje u vidu smanjenja vjerojatnosti nastanka ozbiljnih ozljeda ili smrtnih posljedica, ponovno pozivamo sve vozače i putnike u vozilu u kojem postoji ugrađen sigurnosni pojas, da ga obavezno koriste. Naime, nekorištenje sigurnosnog pojasa jedan je od prekršaja „četiri glavne ubojice u prometu“, uz vožnju pod utjecajem alkohola, nepropisnu i neprilagođenu brzinom i uporabu mobitela – distrakciju u vožnji. 


Prema nekim istraživanjima, korištenje sigurnosnog pojasa vozača i putnika tijekom vožnje, smanjuje vjerojatnost smrtnih posljedica oko 45%, a rizik ozbiljnih i kritičnih ozljeda smanjuje oko 50%.


Još jednom ukazujemo na problem koji dovodi do najtežih stradavanja, a to je nekorištenje sigurnosnih pojaseva, pogotovo na stražnjim sjedalima automobila. Nevjerojatan je izostanak percepcije o veličini ovog problema kada je stradavanje u pitanju, jer sudionici u prometu nisu svjesni da ih nevezanje, lakoćom pretvara u žrtvu. Izuzetno su česta izlijetanja osoba iz vozila, koje gotovo u pravilu smrtno stradavaju, dok oni koji su bili vezani budu samo lakše ozlijeđeni.


Vezane vijesti
Ažurirano: 4.1.2020. 15:33:50

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account