R'kaciteli iz Darniša

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.7.2019. 9:16:24
R'kaciteli iz Darniša

Foto: Tomislav Radić

R'kaciteli je sorta  neobičnog naziva koja  datira iz 3000. godine pr.Kr. i poznata je kao jedna od najstarijih svjetskih sorti grožđa, piše Tomislav Radić.U vinogradima Dalmacijavina prisutna je već 30 godina, no ove godine se  prvi put pjavila kao monosortno vino. To svježe vino posebnog okusa s nešto izraženijim kiselinama i idealno je  za osvježenje u vrućim ljetnim danima. R'kaciteli vino predstavljeno je u wine baru zagrebačke kavane Procaffe gdje su održani   "Vinski razgovori s novinarom Tomislavom Stiplošekom" koji su istodobno i vinska radionica  i talk show u kojem posjetitelji aktivno sudjeluju.


Kušalo se i Debit suho bijelo vino, slamnato  zlatno žute boje, diskretne arome i punog okusa, karakterističnog za drniško područje . Vino je srednje jakih alkohola i dobro se sljubljuje sa  mladom janjetinom i lukom.
Posluženo je i vino Sv. Cecilija koje je  dobivena od autohtone dalmatinske sorte maraštine, Sv. Cecilija je harmoničkog okusa i privlači zlatnom bojom i jedinstvenim bouquetom.


Merlot se uzgaja na Petrovom polju, koje sadržava sve najbolje klimatske uvjete od sjevera i juga. To je vino uravnoteženih tanina i srednje jakih alkohola, tamne granat crvena boja s prepoznatljivim sortnim mirisom i razvijenim bouquetom.


Merlot barrique vrhunsko je crno vino proizvedeno od istoimene sorte grožđa s biranih lokacija Petrova polja. Nastaje odležavanjem u hrastovim bačvama što toj poznatoj sorti daje specifičan i bogat okus. Vino je duboko crvene boje, srednje jakih alkohola i umjerenih i uravnoteženih tanina.
Kako je običaj na Vinskim razgovorima predstaviti i pokoju premijeru vinarije, tako je i ekipa iz Dalmacijavina na kušanje donijela i dva vina koja još uvijek odležavaju u svojim bačvama.


To je Plavina berba 2018. koja pokazuje lijepi potencijal, suprotan od onog što se očekuje od sorte Plavina. Ta Plavina iznenađuje jer je moćna i pitka a okusom podsjeća na šljivu s tragovima vanilije. Tijelo je srednjeg intenziteta, intenzivne rubin boje sa svim karakteristikama vrhunskog vina. Na tržište ju tek planiraju izbaciti, no u malim količinama kao selekciju.


Cabernet sauvignon je moćno, robusno i veliko vino berbe 2018., u kojem su izražene sve sortne karakteristike cabernet sauvignona sa ostatkom šećera koji  lijepo zaokružuje vino koje je  njegovano u drvenim bačvama. Punog je okusa, duboko crvene boje i zaokruženih tanina.


Stiplošekovi gosti bili su iz vinarije Dalmacijavino: Ivan Kuštra, član uprave i direktor financija; Kristina Pinkert, direktorica vinarije i Viktor Zdilar, enolog .
Dalmacijavino  mnogi povezuju sa žestokim alkoholnim pićima i bezalkoholnim brendom Pipi a manje je poznato po vinima .


No, kad je tvrtku kupio Luka Diel-Zadro, počinje rekonstrukcija cijele tvrtke pa i tako snaženje vinskog dijela. Ugašene su male, nerentabilne vinarije po otocima a i prostor u Splitu bi u budućnosti trebao biti samo distributivni centar. Vinska priča Dalmacijavina seli se u vinariju u okolici Drniša, u Petrovo polje, gdje imaju nasad od dvjestotinjak hektara vinograda.


Vezane vijesti
Ažurirano: 14.9.2019. 17:11:49

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account