Etnoraj u Materinoj priči

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 12.5.2018. 10:54:22
Etnoraj u Materinoj priči

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Sesvetska udruga Etnoraj – ogrlice otvorila je jučer izložbu nakita u zagrebačkoj etno kući Materina priča.



Udruga Etnoraj – ogrlice okuplja grupu Sesvećanki, kvalitetnih autorica koje se bave izradom tradicijskog i umjetničkog nakita. Cilj udruge je prezentirati hrvatsku kulturu izradom tradicijskog nakita i ukazati da tradicijski nakit ima svoju vrijednost i mjesto u urbanom načinu života. Članice udruge izrađuju vjerne replike foklornog nakita i kreativno ga interpretiraju, nastavljajući time razvoj tradicijskog nakita u suvremenom životu.


Desetak članica Udruge izložilo je svoje radove na izložbi koju je nakon pozdravnih riječi tajnice Udruge Jadranke Bagladi, otvorila izaslanica gradonačelnika Svjetlana Maleković, voditeljica odjela za razvoj obrta i poduzetništva iz Gradskog ureda za gospodarstvo. Na otvorenju je također nazočila u ime Gradskog ureda za kulturu Cvijeta Grijak, a u ime domaćina izložbenog prostora voditeljica Hrvatske kuće Materina priča Mina Petra Petričec, koju javnost, posebice ona ženska pozna kao vlasnicu Petrinih pletilja, dizajnerskih vunenih odjevnih predmeta inspiriranih našom etno odvjevnom baštinom.


O samoj izložbi i radovima govorila je viša kustosica Etnografskog muzeja u Zagrebu Tea Šiško Ritting, koja je posebice naglasila značaj izrade tradicijskog nakita u našoj tradicijskoj kulturi, u svjetlu poplave neatraktivnih i bezvrijednih predmeta koji bi trebali biti nešto nalik nakitu, većinom uvezenog s dalekog istoka.   U tom je smislu podvukla značaj djelovanja udruge Etnoraj – ogrlice u očuvanju i promicanju naše kulturne baštine.  Otvorenje je glazbeno začinio izvrsni naš mladi klarinetist, Jakov Damjanović.


Inače, udruga Etnoraj – ogrlice u oko godinu i pol postojanja imala je već više izložbi, posebice u Sesvetama i Zagrebu, ali i diljem Hrvatske, te posebno valja istaknuti prošlogodišnju izložbu u zgradi Euroskog parlamenta u Bruxsellesu. Same članice bave se izradom nakita već desetak godina, sve su prošle edukacije i radionice za iradu tradicijskog nakita, pojedine i posebne edukacije u muzejima, a osnivanjem udruge ujedinile su snage kako bi lakše nastupale u javnosti, pa time i na tržištu, jer sve ove ogrlice izložene na izložbi su prodajne. 



Zainteresirana javnost izložbu može razgledati do 26. svibnja ponedjeljkom, srijedom i petkom od 17 do 20 sati, utorkom i četvrtkom od 10 do 13, a subotom od 10 do 14 sati priređuju se radionice i edukacije za posjetitelje.


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.2.2024. 9:05:11

Create Account