Završna skupna izložba i promocija kataloga izložbenog ciklusa Zapisano u genima II

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.11.2020. 17:33:58
Završna skupna izložba i promocija kataloga izložbenog ciklusa Zapisano u genima II

Foto: Muzej Prigorja/ Irena Vidošević i Matija Stanaćev

U sklopu epidemioloških mjera u virtualnom okruženju u Muzeju Prigorja otvorena je završna skupna izložba i promoviran katalog izložbenog ciklusa ZApisano u genima II.


 Muzeju Prigorja o d jučer je bogatiji za još jedan zanimljiv i nadasve jedinstven izložbeni postav. Naime, u petak, 20.11.  izložbeni ciklus „Zapisano u genima II“,  kojeg u organizaciji HULULK-a kao svoj kustoski koncept predstavlja Sanda Stanaćev Bajzek, zaokružen je skupnom izložbom i promocijom kataloga kojim se prezentirao sam projekt te tri umjetnička dvojca koji su nam se predstavili ove jeseni i svojim samostalnim izložbama. Tako se poznatim obiteljskim parovima – ocu i kćeri Botteri , odnosno ocu i kćeri Žiljak pridružio u Muzeju još jedan osebujan umjetnički, i to kiparski par – otac i sin Popijač. Njihove „klasične“ kiparske uratke, ali i one koji  vidljivo odmiču od tog pojma, poput Izidorovih neobičnih lula ili Petrovih „skulptura neutralne plovnosti“, možemo pogledati  u zajedničkom postavu sa slikama Ane Marije Botteri i Josipa Botterije Dinija te računalnim grafikama Jane Žiljak Gršić i Vilka Žiljka. Ovi zanimljivi umjetnički dvojci, koje čine nadasve iznimni umjetnici, ponovna su potvrda da naš talent jest „zapisan u genima“.  


Na izložbi tako uz recentne infrared računalne grafike Jane Žiljak Gršić i Vilka Žiljka možemo vidjeti vedute europskih gradova ovjekovječene na kolorištički bogatim akrilima Ane Marije Botteri i Josipa Botterija Dinija. A uz bok Botterijevom „Slapu“ – slici u kojoj fascinacija linijom i njenim potencijalima u gradnji slike , suvremene su forme „objekata neutralne plovnosti“ Petra Popijača i čudesne lule Izidora Popijača izrađene od tisućljetnog hrasta. Uz neobične haljine jane Žiljak Gršić ili njezine poštanske marke u koje je implementirana infrared tehnologija  stoje klasične sakralne skulpture Petra i Izidora Popijača.Znanost i umjetnost sučeljavaju se tako u skladnoj dihotomiji Božjeg i ljudskog, duhovnog i materijalnog, u skulpturi, reljefu, slici, grafici i dizajnu. 


„Koliki su utjecaji kada smo zaključili da su oni neminovni? Kolike su različitosti? Koliko je srodnost tek posjedovanje istovjetnog talenta, a koliko je srodnost i odabir istog umjetničkog izraza produkt života u specifičnom okruženju, pogotovo umjetničkom, koji nije samo zanimanje, već i način života? Koliki su svjesni odmaci, pa čak i otpori i želje da se „nasljednici“ ne poistovjećuju s poznatim roditeljima? Tri umjetnička para pokušala su nam svojim djelima na to odgovoriti drugim ciklusom zajedničkih izložbi očeva i njihove djece, koje su ujedno postale i prilika nove valorizacije i aktualizacije umjetničkih osobnosti koje ne smiju biti zaboravljene i koje pokazuju da istinske umjetničke vrijednosti ne jenjavaju već neminovno žive u stvaralaštvu, u genima vlastite djece.“-

iz predgovora Sande Stanaćev Bajzek


Video: Matija Stanaćev

Vezane vijesti
Ažurirano: 14.2.2021. 13:23:43

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account