O sesvetskoj obilaznici bez pravih odgovora

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 29.9.2017. 23:50:10
O sesvetskoj obilaznici bez pravih odgovora

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Na sjednici Vijeća gradske četvrti Sesvete održanoj u petak kasno popodne, očekivali su se konkretniji odgovori o nastavku projekta, a dobiveni tek odgovori o do sad učinjenom.


Sesvećani više nemaju strpljenja; dosta je bilo tog zavlačenja; to je tema stara četrdeset godina; može se sve riješiti ako se hoće; zašto se obilaznica ne gradi novcem europskih fondova; ubrzajte koordinacije i riješite naš problem; problem nisu Sesvećani nego  politička volja u gradu, samo su neki izvadci istupa sesvetskih vijećnika na sjednici vijeća gradske četvrti Sesvete održanoj u novouređenoj kongresnoj dvorani sesvetske gimnazije, koja je ljetos uređena novcem gradske četvrti. 


Najvažnija tema sjednice bilo je stanje s projektom nastavka gradnje proužetka Branimirove ulice, odnosno kako se već prije četvrdeset godina nazivala, sesvetska obilaznica. Vijećnike su o aktulanom stanju izvjestili Krunoslav Tepeš, Zlatan Makar i Marko Matoc iz nadležnih gradskih ureda.


Buduća prometnica trebala bi imati četiri trake, po dvije u svakom smjeru i spojiti Branimirovu s Varaždinskom u Popovcu.  Ukupna dužina prometnice iznosi 3870 metara, a gradila bi se u tri faze. Faza I, dužina, 1177m, faza II, 1915 m i faza III 780 m. Faza III ujedno uključuje izgradnju mosta preko Vuger potoka i nadvožnjak preko Kašinske ulice. 


Opći je zaključak da gradnja još ne može početi, jer nisu riješeni imovinsko pravni odnosni. Tako se doznalo da je do sada otkupljeno 67% parcela za prvu dionicu obilaznice i 33% za drugu. Također doznalo se i o promjeni propisa o kupnji nekretnina za gradnju prometnica ili sličnih objekata prema kojima su novi propisi nepovoljniji za vlasnike nekretnina, ali su jednostavniji i brže se dolazi do izvlaštenja izvlaštenja. 


Dio problema neriješenih imovinsko pravnih odnosa leži i u činjenici što grad želi otkupiti samo one djelove parcela koji su potrebni za gradnju, ali ne i cijele parcele. Tako raskomadana polja gube vrijednost i vlasnici su na gubitku, stoga mnogi svoju parcelu na takav način ne žele prodati.


Objašnjeno je da će po novome u postupku izvlaštenja biti moguć otkup cijele parcele, a ne samo onog dijela potrebnog za gradnju.


Nadalje, doznalo se i da je lokacijska dozvola za gradnju prometnice istekla prije dvije godine, jer nisu riješeni imovinsko pravni predmeti. Po novim propisima moguće je zamrzavanje lokacijske sve dok se ne riješe imovinska pitanja, te pojednostavnjen postupak izvlaštenja, ali koji i dalje traje prilično dugo vremena, rekli bismo predugo. 


Za ovu godinu u gradskom je proračunu bilo osigurano 35 milijuna kuna za nastavak projekta sesvetske obilaznice, no predstavnici grada nisu mogli sa sigurnošću reći gdje su ti novci i na što su sve konkretno utrošeni. 


Također nitko nije mogao meritorno reći kada će se, kako i kojom dinamikom nastaviti projekt produžetka Branimirove, posebice u dijelu otkupa zemljišta. Mala utjeha je tek činjenica da je završena izrada idejnog projekta za treću dionicu prometnice. 


Bez političke volje ili pritiska na sam vrh gradske vlasti čini se da uskoro problem još neće biti riješen. Zanimljivo da su takvog mišljenja gotovo svi vijećnici bez obzira na političke boje uz razliku tek u tonalitetu. 


Predsjednik vijeća Stjepan Kezerić na kraju zatražio je od sesvetskih zastupnika u gradskoj skupštini politički pritisak kroz djelovanje u Skupštini, a sami predstavnici gradske četvrti pokušat će djelovati kroz svoje političke vertikale. 


Nadajmo se brzo i uspješno, jer Sesvećanima je po pitanju obilaznice već prekipjelo.


Vezane vijesti
Ažurirano: 15.11.2023. 8:45:57

Create Account