Čak 200 km sesvetske kanalizacije izgradit će se do 2022.

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.7.2018. 9:12:03
Čak 200 km sesvetske kanalizacije izgradit će se do 2022.

Foto: Sesvete danas, arhiva

Sredstvima Eu fondova kreće projektiranje 200 km kanalizacijske mreže po Sesvetama i sanacija postojeće u vrijednosti oko milijardu i 100 milijuna kuna.



Na nedavnoj sjednici Vijeća g.č. Sesvete predstavnik holdingovog poduzeća Vodovod i odvodnja (VIO) Dubravko Filipan, predstavio je vijećnicima plan izgradnje kanalizacijske mreže koja bi obuhvatila cjelokupno područje Sesveta s više od 95% stanovništva. 


„Intenzivno radimo na cjelokupnom rješenju Sesveta zadnje tri godine. Da bi se uopće stvorila pretpostavka za jedan tako opsežan projekt, trebalo je stvoriti uvjete za prihvat, dakle prvo izgraditi preljevno – retencijski kanal koji će prihvatiti cjelokupni sliv sesvetske kanalizacije i odvesti prema Centru za pročišćivanje otpadnih voda (CUPOV), a koji se ovih dana završava”, rekao je Filipan.  Cjelokupni sustav,  a o kojem smo već pisali ima kapacitet protoka od dva kubika u sekundi i košta oko 55 milijuna kuna. 


Još o gradnji sesvetskog kolektora - službeno priopćenje


Ukupna investicija projektiranja kanalizacije iznosi 32 milijuna kuna, za što je Europa izdvojila 25,5 milijuna kuna.  Cijeli je posao izgradnje i sanacije sesvetske kanalizacije podijeljen u 8 projekata ukupne dužine oko 200 kilometara. 


Ono što je važno, svi ti projekti već imaju važeće lokacijske dozvole sa svim popratnim suglasnostima i do kraja kolovoza trebao bi biti podnijet zahtjev za građevinske dozvole. Trenutačno je u tijeku izrada studije izvodljivosti za vodoopskrbbu i odvodnju cjelokupnog područja koja bi trebala dati zeleno svjetlo za samu gradnju.


U međuvremenu je i nadzorno tijelo Europske komisije -Jaspers,  za dodjelu novaca europskim projektima dalo pozitivno mišljenje za projekt vodoopskrbe i odvodnje „Zagreb”, a čiji uvjerljivo najveći dio čine upravo Sesvete. Vrijednost projekta iznosi milijardu i 100 milijuna kuna od čega 70% financira Europa. 


Po izdavanju građevinske dozvole trebalo bi sve krenuti relativno brzo tako da bismo naredne godine uz projektiranje imali izdavanje građevinske, odobrenje EU sredstava, ugovaranje i već možda i početak prvih radova iako je realnije to očekivati u 2020.g. Uglavnom, ako ni zbog čega drugoga, a ono zbog projekta kojeg financira Europa, radovi bi trebali završiti krajem 2022. godine. 


Filipan je na koncu izrazio nadu da će se na području Starog Brestja konačno uspjeti riješiti imovinsko pravni odnosi kako bi se i na tom području u konačnici uspjelo u izgradnji i sanaciji kanaizacije. „To nije dio ovog projekta, ali za to su novci osigurani i čim se uspije riješiti taj imovinsko pravni problem idemo odmah u radove i bit će izvedeno”, uvjerava Filipan uz negodovanje pojedinih vijećnika, ali i njihovo traženje da im VIO dostavi imena problematičnih vlasnika parcela, što im je i obećano da će biti učinjeno odmah po njihovom službenom zahtjevu. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.4.2024. 16:50:08

Create Account