Da im ne propadne EU projekt od 1,5 mil. eura, umjesto ceste 6 grad prokrčio stazu kroz Sljeme

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.10.2023. 13:06:55
Da im ne propadne EU projekt od 1,5 mil. eura, umjesto ceste 6 grad prokrčio stazu kroz Sljeme

Foto: Udruga Zelene i plave Sesvete

U sklopu EU projekta ProGIreg gradske službe nisu bile u stanju izgraditi planiranu cestu 6, nego u zamjenu Europi podvaljuju stazu kroz Sljemenovu šikaru.



Pompozno najavljivan EU projekt ProGIreg koji se paralelno odvija u nekoliko europskih gradova, a koji treba dati odgovor na pitanje kojim putem krenuti u preobrazbi negdašnjih velikih, a danas zapuštenih industrijskih kompleksa kakvima u ovo postindustrijsko razdoblje Europa obiluje. Zagreb želi tim putem preobraziti kompleks Sljemena, ali i negdašnje Gorice kod Kvatrića i Badela uz Vlašku. 


Međutim, malo su zaboravili da je u sklopu projekta uz mnoge stvari, trebalo izgraditi i cestu br. 6 koja će jednog dana, nadajmo se za našeg života (ako nismo baš Manolićevi vršnjaci), biti ostvarena, a spajat će Novi Jelkovec s današnjom Industrijskom cestom, odnosno s budućim novim sesvetskim središtem. 


Iako je cesta br. 6 još davno ucrtana u gradske planove, u četiri protekle godine trajanja projekta, grad nije bio u stanju otkupiti potrebne parcele, a veći dio trase ionako prolazi gradskim zemljištem, te izgraditi prometnicu s idejno projektiranim odvojenim pješačkim i biciklističkim trakama. Obzirom da je ta prometnica s pješačkim o biciklističkim trakama uvjet za prolazak projekta, a da ne bi propao, odnosno da grad ne bi morao vratiti milijun i pol davno dodijeljenih eura, pokušavaju podvaliti pješačko-biciklističku stazu kroz Sljemenovu šikaru. Ta staza, koja, da se odmah razumijemo, imat će itekakve koriti i nismo protiv nje, spajat će Kelekovu ulicu od križanja sa Slatinskom do ceste br. 4, odnosno do Općinskog suda i dalje sajmišta. 


Naravno da će prokrčena staza biti itekako od koristi, jer, uvjereni smo da će ju odmah mnogi početi koristiti, međutim, pitamo se zašto se kod nas uvijek nešto mora kemijati, pa nevezano na kojoj razini, bilo državnoj, gradskoj ili nekoj drugoj. Prema posljednjim saznanjima za cestu br. 6 u tijeku je imovinsko-pravni postupak koji, da se želi, mogao se već davno riješiti. Ovako, će jedna stazica zamijeniti planirane tridesetak metara široke prometnice s drvoredima koja bi trebala konačno izgledati kao prometnica 21. stoljeća. I konačno spojiti Novi Jelkovec sa središtem Sesveta. 


A što se tiče ove staze koja bi u projektu trebala zamijeniti navedenu prometnicu, nadajmo se da će "proći", jer ne bi bilo dobro da moramo vratiti velike novce radi nezainteresiranosti dijela uprave sesvetskim temama. 


Video: Radoslav Dumančić

Vezane vijesti
Ažurirano: 25.4.2024. 16:50:08

Create Account