Konačno počeli radovi na sanaciji klizišta uz Vuger potok, pronađen mrtav slivnik koji nije bio u funkciji

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.10.2023. 13:39:12
Konačno počeli radovi na sanaciji klizišta uz Vuger potok, pronađen mrtav slivnik koji nije bio u funkciji

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Jutros su počeli radovi sanacije klizišta uz Vuger potok gdje je urušeno dvadesetak metara obale i šetnica, a radnici su pronašli i "mrtav" slivnik koji nikamo nije odvodio površinsku vodu.



Dugo su Sesvećani čekali početak radova na sanaciji klizišta na lijevoj obali Vuger potoka a koji su počeli jutros. Konačno je nakon odabira izvođača tvrtka Jedinstvo iz Krapine počela sanirati klizište koje se dogodilo, podsjetimo, još prije gotovo godinu dana. Nakon tadašnjih velikih kiša obala je jednostavno skliznula u dio korita Vuger potoka i za sobom povukla dio šetnice. 


POTONULA OBALA VUGER POTOKA UNIŠTILA DIO ŠETNICE


Dakle trebalo je godinu dana da se dođe do početka radova sanacije, a u međuvremenu je obala dodatno erodirala kao i šetnica. Na gradilištu smo zatekli strojeve i građane poduzeća Jedinstvo iz Krapine koje je dobilo posao sanacije obale. Radnici nam pokazuju jednu zanimljivost. Naime, na tom dijelu je izveden slivnik.  Međutim, taj slivnik ne odvodi vodi nikamo. Iskopana je samo rupa i na nju postavljen šaht odnosno rešetka slivnika.  To je izvedeno u blizini ograde odnosno škarpe koja nije oštećena, ali dio obale od škarpe na dalje jest.


"Da je taj slivnik odvodnom cijevi bio spojen u potok, možda ne bi došlo do propadanja obale, jer bi površinska voda bila usmjerena iz zaobalja u sam potok, međutim, tako nije napravljeno i voda si ne nekamo morala prokrčiti put", kazuje nam jedan radnik.  


Ovo je sad pitanje za stručne osobe, a ne nas laike, pa nećemo nagađati. Tek recimo da je obalu gradila Vodoprivreda Zagreb, a nakon erozije obale uvjeravali su da su sav posao obavili prema pravilima struke. No, jesu li doista?


Trošak sanacije klizišta platit će Odjel za klizišta Grada Zagreba, a potom će samu šetnicu o svom trošku sanirati Gradska četvrt Sesvete koja je u ovoj priči kolateralna žrtva.


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.4.2024. 16:50:08

Create Account