Krov Gimnazije i OŠ Sesvetska Sopnica privremeno zaštićeni, sanira se krov škole u Brestju

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.7.2023. 15:24:44
Krov Gimnazije i OŠ Sesvetska Sopnica privremeno zaštićeni, sanira se krov škole u Brestju

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Krov Gimnazije Sesvete je privremeno saniran, na krov OŠ Sesvetska Sopnica navučena zaštitna folija, radnici saniraju krov u OŠ Brestje.



Odmah nakon spoznaje o šteti sesvetski su vatrogasci na poziv ravnateljice Gimnazije Sesvete Božane Sertić stigli i postavili zaštitu kako ne bi bilo daljnje štete.


"Odmah sam reagirala, dečki su fantastično brzo stigli, učinili su sve što je u njihovoj moći i privremeno smo zaštitili krov. Već narednog ponedjeljka, tako mi kažu u Gradu, počinju radovi sanacije našeg krova i nadam se da će sve vrlo brzo biti završeno", kaže nam ravnateljica Sertić. Srećom razmjeri štete na sesvetskoj gimnaziji nisu niti izbliza takvi kao na dvije sesvetske osnovne škole.


U OŠ Brestje šteta je na prvi pogled enormno velika. Osim oštećenja dijela krova iznad nekoliko učionica koje su također oštećene vodom, oluja je odnijela veći dio limenog krova sa sportske dvorane, a potom je voda koja je kroz ostatak krova podrla u nutrašnjojst uništila novi parket koji je sav napuhnut, ispod njega je voda i ne preostaje ništa drugo do njegovog uklanjanja i postavljanja novog parketa. 


"Evo, relativno brzo nam je stigla i ekipa krovopokrivača, kojih je ovih dana izuzetno teško dobiti i koja će privremeno sanirati krov. Potom će vjerojatno ići proces javne nabave i potpuna rekonstrukcija krova, te cjelokupnog parketa koji, kao što ste vidjeli, u potpunosti je unušten", govori nam prilikom naše posjete ravnateljica OŠ Brestje  Zrinka Gredelj Tolić, dodajući kako školska godina nije upitna, no, kad je u pitanju sportska dvorana koju koristi svih 900 učenika škole, tu nije previše optimistična. 


"Kada bi dvorana bila obnovljena do kraja ove godine bila bih presretna, no, ne čini mi se to osobito vjerojatnim", zaključuje ravnateljica Gredelj Tolić koja je, kako kaže zahvalna sumještanima koji su odmah nakon prolaska oluje pohitali u pomoć pri čemu su osobito pomogle predsjednice VMO Starog i Novog Brestja Anđa Čujić i Ines Sosa Meštrović. 


U OŠ Sesvetska Sopnica ravnateljica Ljiljana Benčec pokazuje nam uništene unutarnje prostore u koje je prodrla voda. 


"Više od 250 kvadrata limenog pokrova jednostavno nam je odletjelo sa zgrade. Sva sreća u nesreći da tada nije bilo nikoga u blizini. Limeni pokrov oštetio je i dijelove fasade. Vidjeli ste koliko smo izolacijske kamene vune već prikupili iz okoliša škole kojeg je naprosto zasula naša izolacija. Ovaj limeni pokrov krova naše zgrade vjerojatno ne bi bio oštećen daje napravljen prema pravilima struke. Naime, ploče su trebale biti pričvršćene vijcima za svaku ovu željeznu stropnu gredu, no oni su stavljali na svaku drugu, mjestimice  treću, a  to očito nije moglo izdržati ovakvo nevrijeme", govori nam ravnateljica škole Ljiljana Benčec ne vjerujući u tako skoru obnovu. 


"Dobro je jedino to što je odmah navučena folija na mjesto oštećenja, tako da smo privremeno osigurani od prodora nove kiše, no, što se tiče sanacije to ćemo tek vidjeti. Još uvijek nije nam maknut taj limeni pokrov koji je prilikom izgradnje škole bio nabavljen izravno iz Njemačke, no ni to mu nije pomoglo", nastavlja ravnateljica Benčec nadajući se da će uskoro doći na red za micanje krova, jer je sada ovo dosta opasno ako bi se djeca približavala tome, pa apelira da se do daljnjeg ne ulazi  u dvorište škole.  


Isto tako nevjerojatno zvuči podatak da je oluja na istoj zgradi otvorila velika staklena vrata na bočnoj strani škole, koja, nevjerojatno ali istinito, otvaraju se prema unutra. Dobro se zna da se na niti jednom javnom objektu iz sigurnosnih razloga vrata, pogotovo vanjska, ne smiju otvarati prema unutra, no, u toj su školi tako izvedena. Ravnateljica kaže da će ih sada zabrtviti, no nadležni bi trebali razmisliti i o tom sigurnosnom aspektu. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 27.8.2023. 10:54:07

Create Account