Kiša uništila sportsku dvoranu OŠ Brestje i dio OŠ Sesvetska Sopnica, tko je kriv?

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.7.2023. 13:51:24
Kiša uništila sportsku dvoranu OŠ Brestje i dio OŠ Sesvetska Sopnica, tko je kriv?

Foto: Ivan Dokša

Velika oluja u srijedu je uništila dio krova na sportskoj dvorani OŠ Brestje, te uništila dio krova OŠ Sesvetska Sopnica, a voda je uništila sve ispod krova.



Relativno novi krov sportske dvorane OŠ Brestje djelomično je uništen u velikoj oluji koja je u srijedu poharala Zagreb. Potom je kroz uništeni krov u unutrašnjost dvorane prodrla velika količina kišnice koja je uništila cjelokupni parket i ostalu opremu, tako da je dvorana potpuno uništena i spremna za generalnu reparaturu, no pitanje je je li i gradska vlast spremna za to.


U OŠ Sesvetska Sopnica olujni je vjetar odnio veliki dio krova, a kiša je i ovdje učinila ostalo. Škola je djelomično uništena.


Zajedničko je na oba objekta da su imali limeni krov. 


"Nije kriv krov niti lim, jer prilikom projektiranja u obzir su uzeti i izuzetno jaki vjetrovi, još i mi projektanti malo "nabacimo" da budemo sigurni, tako da vjetar od 120 km na sat nikako ne bi smio oštetiti takav krov da je izveden po projektu", rekao nam je jedan građevinski stručnjak koji je za ovu priču htio ostati anoniman. 


No, anoniman nije ostao sesvetski vijećnik Ivan Dokša koji nam je poslao i fotografije rekavši kako je u slučaju OŠ Brestje ( a gotovo smo sigurni i u slučaju sopničke škole), kriv nevjerojatan fušeraj izvođača radova koji  kao da znaju da je nadzorni organ ili nesposoban ili korumpiran. 


"Na limenom krovu sportske dvorane u Brestju bilo je po kvadratnom metru ugrađeno samo jedan do dva vijka, kao što sam pokazao na fotografiji, a prema projektu bi ih trebalo biti sedam do osam", kaže nam Dokša što je ustvari isto ono što nam je rekao i naš građevinski stručnjak. 


"Isto tako krov je postavljen bez kontraletvarenja izravno na foliju što je krajnji primjer fušeraja kakav se može ostvariti jedino na javnim zgradama radi neadekvatnog nadzora", zaključuje Dokša.


Naravno da slijedi pitanje radi čega odmah narednog dana, a to je bio četvrtak, nadležni organi nisu reagirali i oštećena mjesta nisu prekrivena folijom, kako se ne bi dogodilo ovo što se sada dogodilo. 


Isto tako logično je pitanje izvođača radova i nadzornog organa koji je propustio po pravilima struke odraditi svoj posao da li iz neznanja, što je malo vjerojatno, ili kakvog drugog motiva ostavljamo svakome na promišljanje. 


Bilo bi dobro da gradska vlast objavi naziv tvrtke izvođača radova i nadzora kako bi javnost znala tko to fušari i preplaćuje svoj nerad našim novcem? 


Video: OŠ Brestje i OŠ Sesvetska Sopnica

Vezane vijesti
Ažurirano: 27.8.2023. 10:54:07

Create Account