Mjesec dana nakon velike oluje koja je srušila repetitor, vugrovečkom kraju vraćena mobilna komunikacija

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.8.2023. 10:54:07
Mjesec dana nakon velike oluje koja je srušila repetitor, vugrovečkom kraju vraćena mobilna komunikacija

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Svi se sjećamo tog 19. srpnja i najveće do sad zabilježene oluje na zagrebačkom području koja je između ostalog srušila i čelični rešetkasti stup repetitora iznad Vugrovca.




Tek kada u ovoj eri intenzivnog korištenja mobilne telefonije i internetskih veza ostaneš bez toga, shvatiš koliko je danas čovječanstvo osjetljivo na njen gubitak.  To su shvatili mnogi stanovnici vugrovečkog kraja koji je oslanjaju isključivo na mobilnu komunikaciju, dok su oni koji još uvijek imaju žičanu vezu toga bili pošteđeni. Slično je bilo i s TV programom onih korisnika koji primaju signal isključivo onesposobljenog repetitora.


Najjača do sad u zabilježenoj povijesti na zagrebačkom području, kako je ovu tzv. superčelijsku oluju nazvao Državni hidrometeorološki zavod, izazvala je ogromne štete i ono najgore, gubitak ljudskih života, a vugrovečki je kraj ostavila bez mobilne komunikacije i zemaljske televizije na malo više od mjesec dana.


Mnogi su negodovali zašto to tako dugo traje, međutim bilo je niz stvari koje su trebale biti odrađene, kako bi se ponovo moglo emitirati. Prije svega potrebno je znati da je zemljište i stup u privatnom vlasništvu, te da je svaki dan neemitiranja čisti gubitak novca kako samom vlasniku stupa koji operaterima i televizijama iznajmljuje prostor stupa, tako i onima koji nisu emitirali signal.


Prije svega da bi se uopće vozilima moglo pristupiti uništenom stupu, trebalo je raskrčiti put do njega koji je zarastao u šikaru (i put i repetitor). Potom se čekao očevid odnosno procjena štete osiguravajuće kuće. Zatim je uslijedila tehnička intervencija saniranja štete, postavljanja novog stupa i uređaja. 


Srušeni je stup i nadalje u šikari i pitanje je hoće li biti uopće uklonjen, a tamo ionako nikome ne smeta, a možda će zanimati sakupljače sekundarnih sirovina.


Uglavnom, od jučer vugrovečki kraj ponovo ima komunikaciju. Doduše, u ovom trenutku u ponekim dijelovima još uvijek nije dostupan signal koji bi trebao doći vrlo uskoro.


Vezane vijesti
Ažurirano: 28.7.2023. 14:08:56

Create Account