Labuđe jezero u Sesvetama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.10.2017. 9:14:25
Labuđe jezero u Sesvetama

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Mama, tata i troje mladunaca nastanili su se na jezeru relativno blizu središta Sesveta. 



Na jezeru, bolje rečeno bajeru, nastalom od iskapanja ilovače u negdašnjoj sesvetskoj ciglani, danas, na žalost ružnom prostoru tik uz kojeg se nalazi lijepa nova crkva u Sesvetskim Selima, smjestila se prekrasna priroda. Prekrasna u smislu faune koja tamo obitava, a ponajviše mislimo na nekoliko obitelji divljih patki i već spomenutu predivnu labuđu obitelj. 


I kada nam oko ne bi zamijetilo taj neprimjereni krajolik oko same vode, mislili bismo da je Čajkovski upravo ovdje dobio inspiraciju za svoje baletno remekdjelo. 


Labuđa obitelj vrlo je pitoma, rado prilaze ljudima nadajući se da će im ovi podariti koju koricu kruha. Zatekli smo uz betonirani dio obale mamu s dvoje djece u kolicima koja je upravo komadićima kruha brzo dozvala dva prekrasna bijela stvorenja kojima se uvijek iznova divi cijeli svijet i njihovo troje neuglednih mališana, koji će, kao u priči Ružno pače, uskoro dobiti izgled svojih roditelja.


" Ma dovodim mališane ovdje, jako vole gledati labudove, donesem im i malo hrane, a oni odmah priđu", priča nam gospođa, jedna od rijetkih koji uživaju u blizini vode i tih prekrasnih ptica. 


"Bilo je pet mladunaca, no sada ih vidim troje, izgleda da je dvoje nastradalo", priča dalje sugovornica bacajući im i dalje komadiće kruha. Hrana je to koju, kao što vidjesmo, labudovi rado jedu, nadajmo se da im ne škodi.


Iako ne tako pitome kao labudovi, ali prilaze i divlje patke, jer, hrana je ipak hrana, no bolje se, valjda misle si, držati podalje od ljudi.  


Ah kako bi prekrasno bilo da se taj prostor uredi, pa da od bajera nekom čudnom preobrazbom nastane lijepo jezero s uređenim okolišem s možda šetnicom i popratnim objektima koji idu uz takve prostore. 


No, cijeli taj kompleks je u privatnom vlasništvu i teško da zajednica tu nešto može učiniti. Ipak pokušajte zamisliti što bi od takvog prostora učinili Austrijanci.  E pa baš zato samo Beč ima više turista i zarade od turizma negoli cijela naša država.


Sesvetskim labudima je i ovako dobro, samo da bude hrane.....


Vezane vijesti
Ažurirano: 5.8.2021. 20:24:39

Create Account