Mali Vugrovčani brane status ansambla

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.4.2017. 15:58:11
Mali Vugrovčani brane status ansambla

Foto: Sesvete danas, arhiva, Borko Samec

Treću godinu za redom vugrovečki "Domjaničevci" brane status folklornog ansambla.


Jedno od najvećih kulturno umjetničkih društava na sesvetskom području, s više od 120 aktivnih članova, a u čijem sastavu djeluje i Dječji folklorni ansambl, imalo je jučer kasno popodne posebni zadatak. Dječji folklorni ansambl branio je svoj status.
Za stasus foklornog ansambla, KUD u cjelini ili jedan njegov dio mora zadovoljiti posebne kriterije kako bi mogao nositi status ansambla. U vugrovečkom KUD-u uvjete za to imaju dječje sekcije, a najvažniji kriteriji su broj plesača i svirača, količina vlastitog programa, te djelomično i kvaliteta.

Stoga su jučer u velikoj dvorani vugrovečke Stare škole, današnjeg društvenog doma održan, kako kudovci interno kažu, službeni koncert. Riječ je možda o najvažnijem koncertu u godini kojim se svako pojedino društvo predstavlja ocjenjivačkoj komisiji sastavljanoj od tri člana, specijalistima za  koreografije, nošnje i glazbu. 

Članovi Dječjeg folklornog ansambla KUD-a Dragutin Domjanić iz Vugrovca tako su jučer po treći puta branili status ansambla. U programu osam točaka predstavilo je ukupno 65-oro članova ansambla plesača u tri dobne skupine i tamburaša koji su predstavili sedam koreografija, od kojih su čak tri bile praizvedbe, te jedan tamburaški intermezzo.

Zašto je ovo vjerojatno najznačajniji koncert? Zašto što mnogo toga o njemu ovisi, ponajviše gradsko financiranje. Jer onaj tko se bolje i više nametne gradskim kulturnim vlastima, taj je i bliže "kopanji".

Iako je dvorana bila dupkom puna, ponajviše mama i tata, djedova i baka, tri su osobe, uz predsjednika Zajednice folklornih amatera grada Zagreba (ZAFAZ), Dragutina Topolovca, bile najvažnije. Prvi od njih, selektor, Goran Knežević, specijalist za ples,  potom etnolog, Tomislav Brekalo zadužen za nošnje, jer nije svejedno kako fokloraši izgledaju na sceni odnosno kako nose svoje nošnje, te jesu li one ispravne i treći, nimalo manje važni Dražen Varga, profesor glazbe, zadužen za svirku i pjesmu.

Dodajmo da Vargu pamte mnogi negdašnji vugrovečki đaci, jer im je jedno vrijeme u njegovim vrlo mladim danima, predavao glazbeni odgoj.

Status ansambla je, vjerujemo, obranjen, jer su zadovoljeni svi kriteriji, ali će ocjenjivački sud naknadno vodstvu društva poslati svoje opaske, primjedbe i prijedloge.



Vezane vijesti
Ažurirano: 28.4.2023. 20:52:06

Create Account