Održan 13. festival Po dragomu kraju u sklopu Domjanićevih noći

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 14.10.2023. 10:32:39
Održan 13. festival Po dragomu kraju u sklopu Domjanićevih noći

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

U sklopu trodnevne manifestacije Domjanićeve noći koja je započela sinoć u Adamovcu i nastavlja se danas i sutra, održan je glazbeni festival Po dragomu kraju.



Po 13. puta u petak navečer je u sportskoj dvorani škole u Adamovcu održan glazbeni festival pjesama pjevanih na kajkavskom jeziku Po dragomu kraju, što je izričaj iz Domjanićeve pjesme Kaj. Ove je godine festival ponudio deset pjesama koje su premijerno izvedene i odmah koncertno tonski snimljene kako bi bile očuvane. 

Najbolja pjesma po ocjeni stručnog ocjenjivačkog suda je skladba Fulirant, a pobjednik festivala je pjesma Moja selo mirno spi u izvedbi Josipa Čergara. 


Stručni ocjenjivački sud činili su: muzikologinja dr.sc. Snježana Miklaučić Ćeran - predsjednica, te članovi Antea Rukavina Ivanjko, Vinko Hasnek i Dragec Milošević, a program je vodio Zvonko Varošanec.   Pjevače je pratio tamburaški orkestar KUD-a Dragutin Domjanić Adamovec pod ravnanjem prof. Nenada Dana Koziga. 


U sportskoj dvorani škole u Adamovcu gdje je glazbeni događaj i održan bila je postavljena izložba dječjih crteža mališana Dječjeg vrtića Sesvete, odgojne skupine Jaglaci na temu Prigorje u očima djeteta.


Festivalu su nazočili saborski zastupnik Ante Deur, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Sesvete Vladimir Marić, vijećnik tog vijeća Matija Kralj, predsjednik MO Adamovec Slavko Matoic i njegov kolega iz MO Sesvetska Selnica Dražen Markota, ravnateljica OŠ Ivan Granđa Soblinec čiji je adamovečka škola dio Antea Rukavina Ivanjko koja je ujedno bila i članica stručnog ocjenjivačkog suda, te ravnateljica Dječjeg vrtića Sesvete Nada Mladiček. 


Program se nastavlja danas kajkavskim recitalom Pod murvu na krče, potom koncertom Dečki z bergov, a na večer zabavom pod šatorom. Sam recital doslovce će biti održan kod grandiozne Domjanićeve murve na početku Adamovca.


Sutra su uobičajeni folklorni susreti od kojih je i krenula manifestacija Domjanićeve noći.



Vezane vijesti
Ažurirano: 4.2.2024. 11:44:08

Create Account