Održana dvodnevna završna konferencija projekta ProGIreg, Sljeme će biti transformirano u novo sesvetsko središte

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.9.2023. 10:41:11
Održana dvodnevna završna konferencija projekta ProGIreg, Sljeme će biti transformirano u novo sesvetsko središte

Foto: Borko Samec/Sesvete danas i Grad Zagreb

Projekt ProGIreg trebao bi ukazati na smjernice kojim bi trebala ići buduća transformacija danas napuštenih i zapuštenih industrijskih kompleksa kakvi se nalaze u mnogim europskim gradovima, a u Zagrebu najveći su Sljeme, Gredelj i Badel.



Veliki europski projekt „proGIreg – Urban transitions through nature-based solutions: Open. Green. Together.“, u kojem je Zagreb jedan od gradova predvodnika, uz Torino i Dortmund, privodi se kraju. Tim povodom, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet otvorio je u srijedu u Maloj dvorani KD Lisinski završnu konferenciju projekta koja je u drugom danu održana i jučer u Sesvetama u prostorijama Zelenih i plavih Sesveta, a gdje su sumirani rezultati ovog petogodišnjeg projekta za koji je Grad Zagreb ostvario cca milijun i pol eura.


Dvodnevnoj konferenciji prisustvuju predstavnici gradova sudionika (Zagreb, Torino, Dortmund, Ningbo, Pirej, Zenica, Cluj-Napoca i Cascais) te znanstveni partneri u projektu, a skupu su se pridružili i neki gostujući gradovi (Barcelona, Beograd, Murcia i drugi).


Kroz projekt ProGIreg na razini Europe, željelo se doći do zaključka u kojem bi sjeru, kojim tehnologijama  i kojim sadržajima trebala krenuti preobrazba europskih gradova u smislu postindustrijske promjene. Posebice se to odnosi na velike industrijske komplekse koji, kao kod nas Sljeme, pa tako i u nizu europskih gradova stoge napušteni i zapušteni.


Uz Sljeme, Zagreb teži preobrazbi bivših industrijskih kompleksa kao što su Gredelj i Badel, onaj u Zagrebu, jer sesvetski dio Badela je već dobrano u postupku preobrazbe.


Jučerašnji drugi dan konferencije koji je održan u Sesvetama, bio je orijentiran na teme uže vezane uz projekt i njegovu provedbu. Naziv projekta akronim je za produktivnu zelenu infrastrukturu u svrhu postindustrijske urbane obnove, te je u Zagrebu proveden na prostoru nekadašnje tvornice Sljeme u Sesvetama. Kroz projekt je uređen terapijski vrt za osobe sa posebnim potrebama, modularna urbana farma, te info centar projekta, a trebala bi uskoro biti dovršena modernizacija postojećeg urbanog vrta i pješačko biciklistička staza uz buduću cestu 6. 


Ideja je da se temeljem i zaključka ovog projekta i drugih ideja Sljeme transformira u buduće središte Sesveta sa svim državnim i gradskim javnim institucijama na tom prostoru. 



Vezane vijesti
Ažurirano: 1.12.2023. 14:06:59

Create Account