Otpad je problem svih nas. Hoće li ga riješiti nova razvojna strategija?

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.9.2017. 7:34:43
Otpad je problem svih nas. Hoće li ga riješiti nova razvojna strategija?

Foto: Ilustracija

Na jučer održanom skupštinskom Odboru za komunalno gospodarstvo gradske skupštine u prvi je plan došlo pitanje zbrinjavanja otpada.


 I dok gradonačelnik Bandić ističe kako će se poštivati zadani rokovi u rješavanju pitanja otpada, neki su zastupnici zabrinuti zbog manjkavosti predložene razvojne strategije.


Nakon iznesenog prijedloga razvojne strategije grada do 2020. godine, nezavisni je zastupnik Vladimir Ferdelji upozorio na nepostojanje strategije za zabrinjavanje otpada, koja bi trebala biti prioritet, a osobito na problem Jakuševca.


Zastupnik Ferdelji  kazao je kako nije nigdje u predloženom planu razvojne strategije vidio strukturu koja je potrebna za drugačije zbrinjavanje otpada te upozorio kako Jakuševac neće moći funkcionirati do 2020. 


Podsjetimo, gradonačelnik Bandić poručio je kako Grad ima u planu riještiti pitanje Centra za gospodarenje otpadom koji dolazi na prostor Resničkog rukavca. 


Nakon sanacije Jakuševca i pročišćivača otpadnih voda u planu je i izgradnja Centra za gospodarenjem otpadom s mehaničko-biološkom obradom, kazao je gradonačelnik te objasnio zašto u te projekte nisu krenuli ranije.


Nismo mogli prije konca i početka ove godine zato što se plan za gospodarenjem otpadom nije bio iznjedrio na razini države. Sada stvari idu ubrzanim tijekom i mi ćemo morati poštivati one rokove koji su pred nas postavljeni, poručio je Bandić.


Rokovi predviđaju da se do kraja 2018. saniraju odlagališta koja nisu sistematizirana, a do 2020. potrebno je ispuniti kvotu prema europskim standardima, što znači 50 posto odvojenog sakupljanja otpada.


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.4.2024. 9:10:14

Create Account