Ovo je zgrada u koju se seli sesvetski sud

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.7.2020. 13:30:51
Ovo je zgrada u koju se seli sesvetski sud

Foto: Sesvete danas

Glavna zgrada Općinskog suda u Sesvetama teško je oštećena u potresu i mora se iseliti.Općinski sud u Sesvetama, koji trenutno zapošljava 13 sudaca, 5 savjetnika, 55 službenika (uključivši 9 zk referenata) i 5 zaposlenika, smješten je na tri lokacije u Sesvetama, glavna zgrada suda u Zagrebačkoj, koja je sad iseljena, prostor prekršajnog suda je u zgradi Narodnog sveučilišta, a zemljišno-knjižni odjel smješten je u zgradu kod raskrižja, na početku Bjelovarske. 


Glavna zgrada suda, staro zdanje koje je u privatnom vlasništvu za što se dugi niz godina plaća najamnina, morala je zbog opasnosti nakon potresa biti iseljena, pa su tako službenici privremeno iseljeni u Zelinu gdje kao i u Dugom Selu djeluje ispostava Općinskog suda Sesvete. U Zelini je devedesetih godina izgrađena suvremena velebna zgrada suda koja nije u potpunosti iskorištena, pa tenutačno dio tog prostora koriste djelatnici suda iz sesvetske centrale.


Dugo se godina u Ministarstvu pravosuđa razmišlja o rješenju smještaja Općinskog suda Sesvete u adekvatni prostor, no čini se po učinjenom, da se samo razmišlja. Ideja od zadnje dvije - tri godine, od kako je artikulirana ideja o preobrazbi ugaslog industrijskog kompleksa Sljemena u suvremeni javno - privatni prostor i koji bi trebao postati novo središte Sesveta, je da se na tom budućem prostoru izgradi zgrada suda do koje bi trebala biti i nova zgrada policije. No, do tog će vremena proteći još mnogo vode kroz obližnji Vuger potok. 


Ministarstvo je nedavno pozvalo na iskazivanje interesa za davanja sudu u najam adekvatnog prostora, na koji se javilo samo poduzeće Telektra koje ima adekvatni prostor u Industrijskoj ulici, u neposrednoj blizini sajma. Obzirom da je Telektra bila jedini ponuđač, ministarstvo, odnosno Vlada RH prihvatila je ponudu od milijun i 588 tisuća kuna godišnje najamnine za prostor u kojem će biti objedinjene sve sudske službe, danas još rasprostranjene na tri lokacije.  


Vlada RH dala je suglasnost da se potpiše ugovor s poduzećem Telektra o najmu prostora za Općinski sud Sesvete do konca 2027. godine, do kada se valjda ocjenjuje da bi projekt preobrazbe Sljemena mogao zaživjeti i nova zgrada suda izgrađena. Živi bili pa vidjeli.Vezane vijesti
Ažurirano: 13.5.2020. 12:12:39

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account