Kako do suda na Industrijskoj cesti? - Općinski sud u Sesvetama godinu i pol bez stajališta autobusa

Autor: Silvana Perica
Objavljeno: 15.3.2022. 14:00:59
Kako do suda na Industrijskoj cesti? - Općinski sud u Sesvetama godinu i pol bez stajališta autobusa

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Iz Gradskog ureda najavljuju obnovu 800 metara ceste, ali tek se priprema dokumentacija za javni natječaj za projekt.

Sud pisao Vijeću Gradske četvrti Sesvete još u studenom 2020. Odgovor još nije stigao




Općinski sud u Sesvetama već gotovo godinu i pol radi u unajmljenoj zgradi u Sesvetama na neuređenoj Industrijskoj cesti, blizu sajmišta, ali prilično udaljeno autobusno stajalište još nije pomaknuto bliže sudu, a nema ni naznaka gradnje nogostupa. Od listopada 2020. godine pristup sudu za sve koji ne dolaze automobilom, zaposlenike ili stranke,  prilično je nezgodan. Od stanice valja do suda  pješice nekoliko stotina metara po cesti na kojoj nema pločnika i po kojoj često voze veliki kamioni. Vozač ZET-ova autobusa čak će se ispričati putnicima jer ne smije stati bliže, takav je propis.


-          Danas je lijepo vrijeme, pa Vam neće biti problem – dometnut će ljubazni vozač. Kako je kad je kiša, snijeg, magla? To vjerojatno znaju najbolje zaposlenici suda.


Hoće li stanica biti pomaknuta? Pitali smo pisanim upitom u ZET-u i dobili usmeni odgovor kako o stanicama ne odlučuju u ZET-u, nego, na prijedlog vijeća gradskih četvrti, o tome odlučuju u Gradskom uredu za promet. Provjerili smo i što kažu u Sudu. Ravnatelj sudske uprave u Općinskom sudu, Saša Čaldarević, na naš upit ističe kako su pisali Vijeću Gradske četvrti Sesvete još 6. studenoga 2020., tražeći pomicanje autobusne stanice, uvođenje dodatnih linija, te gradnju nogostupa.


-          Do danas nismo dobili službeni odgovor od Vijeća – zaključuje Čaldarević, upućujući nas na Vijeće Gradske četvrti Sesvete.


 Općinski sud Sesvete nakon potresa preseljen je iz dotrajale i derutne privatne zgrade na Zagrebačkoj cesti, u novu privatnu zgradu na Industrijskoj cesti uz godišnju rentu od 1,588.016,00 kn


Stjepan Kezerić, dugogodišnji predsjednik Vijeća Gradske četvrti Sesvete, odgovara kako se nova stanica ne može odrediti jer prije toga treba izgraditi nogostup. A da bi se izgradio nogostup, treba izraditi projekt, planirati izgradnju nogostupa. 'Nakon zaprimljenog traženja Općinskog suda u Sesvetama Vijeće je zatražilo od nadležnog gradskog ureda za izgradnju, sektora za ceste, da se planira projektiranje i izgradnja nogostupa što je preduvjet za određivanje nove autobusne stanice i uvođenje novih autobusnih linija'- piše u svom odgovoru Kezerić, te nas upućuje na gradski ured. 


Tamo doznajemo lijepe vijesti, bit će obnovljeno 800 metara Industrijske ceste – kolnik, nogostupi s obje strane, odvodnja – te će biti rekonstruirano i križanje Industrijske i Jelkovečke ceste. Ali, stvar još nije ni pokrenuta, jer se tek 'priprema dokumentacija za pokretanje javne nabave za odabir izvođača izrade idejnog projekta za ishođenje lokacijske dozvole'. U dopisu koji potpisuje Dinko Bilić, pročelnik Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, tvrdi se i da se projekt dostavlja ZET-u ' koji će u svojim posebnim uvjetima definirati eventualnu potrebu za autobusnim stajalištima ili ugibalištima'.  Za komentar smo zamolili u ZET-u, gdje su nam na početku rekli da o stanicama ne odlučuje ZET, nego Gradski ured. Iz ZET-a ni nakon dva tjedna, dodatnih upita, telefonom i e-mailom, ne odgovaraju.


Valja reći da i sad postoji stanica i bez nogostupa, kao i na tolikim drugim mjestima u gradu. I da broj polazaka autobusa zacijelo ne ovisi o nogostupu. Bilo bi odlično kad bi Sud dobivao odgovore, autobusi stajali tamo gdje je najpotrebnije, ceste se obnavljale, Sesvete urbanizirale... A dotad, možete birati između dvije autobusne linije koje prolaze kraj Suda, za Ivanju Reku i za Sesvetsku Selnicu, koje zajedno imaju svega sedam polazaka između 8 i 12 radnim danom, popodne još i manje. Pa, ako zakasnite na jedan bus u 8.10, druga linija ide u 8.50...


 Autorica ovog teksta, Silvana Perica,  do mirovine je radila kao novinarka u Večernjem listu. U Sesvetama živi od djetinjstva. 


Napomena: Do objave ovog članka autorica nije zaprimila odgovor ZET-a. Ako ili kada dođe objavit ćemo ga naknadno.


U nastavku je kronološka korespondencija autorice i sudionika  ove teme.






Vezane vijesti
Ažurirano: 7.7.2020. 13:30:51

Create Account