Predstavljen EU projekt ProGIreg Sljeme Sesvete

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.1.2018. 9:06:50
Predstavljen EU projekt ProGIreg Sljeme Sesvete

Foto: Zagreb.hr, Sesvete danas

U dvorani sesvetskog Narodnog sveučilišta u subotu u podne održana je konferencija za novinare na kojoj je  gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, predstavio EU projekt ProGIreg Sljeme Sesvete, za koji je Europska komisija odobrila sredstva za financiranje u okviru programa Obzor 2020, a na kojem su nakon naše objave o održavanju uz veliki broj novinara, nazočili i mnogi Sesvećani.


Cilj projekta je razvijanje produktivne zelene infrastrukture za urbanu regeneraciju bivših industrijskih područja, u ovom slučaju za područje bivše tvornice Sljeme u Sesvetama, a lokalni koordinator ovog projekta je Grad Zagreb.

"Zahvaljujem na ideji Udruzi Zelene i plave Sesvete, na čiju inicijativu je sve ovo započelo. Ovim Projektom Sesvete će doživjeti urbanistički, planerski, prometni i estetski preporod, bit će po mjeri čovjeka", istaknuo je gradonačelnik.

Prema riječima pročelnice Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Sanje Jerković Grad Zagreb se u ovaj projekt uključio u travnju 2017. na poziv Sveučilišta u Aachenu koji je voditelj projekta. Osim Grada Zagreba u projektu sudjeluju i gradovi Dortmund, Torino te gradovi pratitelji Prag, Cluj, Sofija, Pirej, Zenica, Ningbo (Kina), te još 21 međunarodna institucija.

"Početkom prosinca Europska komisija je odobrila financiranje projekta u ukupnom iznosu od 11 milijuna kuna, a pred nama sada stoji sklapanje partnerskog sporazuma i definiranje svih obaveza i zadaća svakoga od nas kako bi u svibnju potpisali konačan ugovor o provedbi projekta", istakla je Jerković.

Kako je pojasnio Matija Vuger iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje pristup Grada Zagreba je da se područje bivše tvornice Sljeme Sesvete revitalizira na način preuređenja zgrada na načelima rješenja temeljenih na prirodi (NBS) u svrhu novih javnih i društvenih sadržaja,  kao što je otvaranje novog HUB-a, glazbene škole, policijske stanice, suda, vatrogasne javne postaje i mnogih drugih, te izgradnja nove biciklističke staze koja će već ove godine biti izgrađena od Vugrovca do Jelkovca i dalje prema Savi.  U planu je i nadogradnja postojećih urbanih vrtova sa inovativnim tehnologijama, a s obzirom da cijeli zahvat zahtjeva veća financijska sredstva ideja je osmislit nove strategije i pristupe u financiranju navedenih zahvata.


"O ideji smo već razgovarali kad su nam profesori Baletić i Jošić predložili cijeli koncept projekta Zelene i plave Sesvete. Iz njega se izrodio i ovaj projekt za koji smo dobili europska sredstva, naglasila je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša i sama stanovnica Sesveta,  Mirka Jozić dodavši kako je cilj HUB-a imati prostora za djecu i mllade kao i za buduće i postojeće poduzetnike gdje će oni komunicirati i gdje će se razvijati ideje, raditi kreativne radionice za djecu... Očekujemo daljnju suradnju kako Udruge Zelene i plave Sesvete tako i Sesvećana koji će imati najviše koristi od regeneracije ovog prostora", rekla je Jozić.

S konferencije je poručeno Sesvećanima da se i sami uključe u ideju razvoja Sesveta svojim prijedlozima i zamislima, kako bi projekt koji je u razvoju bio što više u funkciji samim građanima. Inače, ideja Zelene i plave Sesveće veće su i šire od samog ovog projekta i nastavlja se raditi na ostvarenju cjelokupne ideje, moguće u skoroj budućnosti s novim projektima.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.1.2019. 15:06:57

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account