Stipe Prtenjača: Zlatni sesvetski dečko odlazi u profesionalce

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.2.2018. 12:18:28
Stipe Prtenjača: Zlatni sesvetski dečko odlazi u profesionalce

Foto: Naslovnica: Sesvete danas, Borko Samec, ostale fotografije iz privatnog albuma Stipe Prtenjače

Kada se rodite u obitelji u kojoj se svo petoro braće ozbiljno bave borilačkim sportovima, jedan od njih mora iskočiti, u ovom slučaju je to Stipan, već sa sadašnjih 26 godina okićen mnogim medaljama, peharima i naslovima. Razgovor sa Stipom vodili smo u kafiću MM, a povod je bio napuštanje amaterskog boksa i njegov skori odlazak u profesionalce. 


Boksati je počeo već od gotovo pa malih nogu, po uzoru na dvojicu starije braće koji su se uspješno bavili savate boksom pa je i Stipe krenuo njihovim tragom. Bio je vrlo uspješan pa je tako u svojoj kategoriji 2005. godine postao europskim prvakom u savate boksu. Nizao je uspjehe, a 2010. godine ponovo je uzeo zlato u savate boksu, ali i boncu u kik boksu, tako da je u jednoj godini uzeo dvije medalje s europskih prvenstava u dva borilačka sporta. 


"Da, cijela smo obitelj posvećena sportu, ovom borilačkom. I dva mlađa brata bave se boksom i to vrlo uspješno, osvajaju i medalje na domaćim i europskim natjecanjima. Sad sam u klasičnom boksu i teško mi je reći koji sport mi je draži. U savateu  sam osvojio svoje najveće trofeje bio sam najbolji ili među najboljima u europi i svijetu, a ovdje za sada nisam polučio još onaj rezultat koji sam si zacrtao, a to je da budem najbolji", govori nam Stipe ispijajući kavicu, što mu je kako kaže jedini porok u njegovom sportskom životu.


"Ma, pojedem ja nekad i ćevape i druge stvari koje nisu baš preporučljive za vrhunskog sportaša, no nije to svaki dan, a važnije od svega jest da nikada, ali apsolutno nikada ne pijem gazirana zaslađena pića koja su zlo za organizam i to bi trebalo uvjeriti roditelje da ne daju svojoj djeci", nastoji biti i poučan naš proslavljeni sugovornik.


Ima tek 26 godina, a već se sprema otići iz amaterskog boksa. Pitamo ga zašto?


"Zbog novaca, uglavnom zbog toga, šta da muljam i izmišljam nebulozne priče. Svi koji mogu odlaze u profesionalce zbog toga, da, dok još mogu kapitaliziraju svoju vrijednost, jer u našem amaterskom boksu možete dobiti novčanu nagradu doslovce za ćevape, ili da društvo počastite u kafiću. Kod nas u amaterskom boksu nema novaca, ali ja se još više divim našim hrvačima koji cijeli život ulažu iznimne napore u treninge i natjecanja doslovce za ništa. Odnosno za sportska priznanja, ali ne i za novac. Oni koji su dobri u svom sportu, zašto ne bi kapitalizirali svoju muku i trud svoj znoj s treninga", potpuno logično nam priča Stipe.  Pa tko to ne bi htio uzeti novac od onog čime se bavi, ako već može. 


Upravo iz tog razloga boksao je jedno vrijeme za njemački klub u Bundes ligi za CFC Frankfurt, a potom se vratio u svoje Sesvete i sada je ponosni kapetan boksačkog kluba Sesvete. Ali za kratko. 


Od nedavno je i profesionalcima u boksu, kao i u ostalim sportovima dozvoljeno sudjelovati na službenim europskim i svjetskim prvenstvima i na olimpijskim igrama, pa stoga mislim da kao profesionalac neću ništa izgubiti, nego samo dobiti", razmišlja Pretnjača o svojoj konačnoj odluci koja stupa na snagu krajem ožujka kada bi već trebao imati svoj prvi profesionalni meč. 


Prema sadašnjoj situaciji u njegovoj kategoriji do 60 kilograma spada među deset najboljih  boksača i uvjeren je da će dobiti i priliku da boksa za naslov svjetskog prvaka. No, uz to svakako namjerava s hrvatskom reprezentacijom ići na sva velika natjecanja. 


Stipe Prtenjača će nas sigurno u budućnosti obradovati mnogim pobjedama i naslovima, a nadajmo se da na njegov sportski život neće negativno utjecati njegov privatni, gdje bi uskoro mogao i kleknuti, no još nije odlučio kada. Naime, njegova djevojka s kojom živi u stanu u Sesvetama i sama je boksačica (pa naravno, ne pada jabuka daleko od stabla op.a.), pa kao prava sportašica sigurno ima puno razumijevanja za svakodnevne treninge svog dečka. Ujutro kondicijsko trčanje, a popodne ili navečer, boksački trening. Darija Popović boksačka je prvakinja Hrvatske u pero lakoj kategoriji.  


O još mnogim Stipinim uspjesima, kako je osvajao regionalne lige, kako je usred Rusije, kao jedini Hrvat u povijesti pretukao sve Ruse i osvojio tamošnje veliko natjecanje, kako je osvajao lige srednjoeuropskih gradova, možda neki drugi put. A možda i ne ako ćemo imati za pisati više o profesionalnim pobjedama i osvajanjima medalja pod našom trobojnicom. Stipe, navijamo za tebe!


Vezane vijesti
Ažurirano: 26.7.2021. 10:24:09

Create Account