Zagrebački vatrogasci ponovo na priobalju, među njima i Sesvećani

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 3.8.2017. 8:50:48
Zagrebački vatrogasci ponovo na priobalju, među njima i Sesvećani

Foto: Zagrebački vatrogasci kreću u gašenje požara u Split, arhivska snimka,Sesvete danas

Kao što smo kasno sinoć objavili, na poziv vatrogasnog zapovjednika Šibensko Kninske županije, sinoć je na veliki požar u Kistanje upućeno dvadesetak zagrebačkih dobrovoljnih vatrogasaca i četiri profesionalaca.


Bilo je vrlo opasno, požar je ušao u Nacionalni park Krka i zaprijetio tamošnjim znamenitostima, posebice parkovne flore. 

 Zagrepčani su stigli noćas na područje parka, među njima i Sesvećani sa cisternom. Cijelu su noć gasili  vatru na području znamenitog Roškog slapa gdje su uspjeli pogasiti požar i sada (oko 8 sati ujutro) više nema otvorene vatre.


 Nakon naporne noći dečki iz DVD-a Sesvete zajedno s ostalima krenuli  su se odmoriti, a kako se situacija na terenu smiruje, čini se da bi se tijekom dana, ako ne bude drugačije naredbe, mogli vratiti natrag. Prema našim informacijama, svi su u redu, nikome se nije ništa dogodilo i ono što je isto tako važno, spašen je i Nacionalni park.


A jučer poslije podne zasjedao je Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije, zbog velikog požara, u Kistanjama gdje je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić izvijestio članove stožera kako ni jedan objekt nije izgorio i što je najvažnije da nema ljudskih žrtava i ozlijeđenih.

Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić objasnio je situaciju na terenu, a uz župana Gorana Pauka, članove Stožera, ravnatelja Javne ustanove Nacionalnoga parka (JU NP) Krka Krešimira Šakića, na sjednici su bili i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i ministar obrane Damir Krstičević.

Kasno poslijepodne zbog požara preventivno je bilo evakuirano 16 osoba iz naselje Verovići koji su se predvečer vratili u svoje domove, te tri osobe iz naselja Krnete.

Zbog nastale situacije Stožer je predložio županu da se proglasi velika nesreća na području Šibensko-kninske županije i da zatraži pomoć više razine nadležnosti , što je župan Goran Pauk i učinio.

Ministar obrane Damir Krstičević pružio je tako pomoć u ljudstvu i tehnici te zahvalio svim gasiteljima i službama koje sudjeluju u akciji, istaknuvši da je najvažnije što nema ljudskih žrtava.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izvijestio je o pomoći koja  dolazi iz unutrašnjosti. Pomoć u ljudstvu i tehnici poslana je iz Zagrebačke, Primorsko-goranske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Ličko-senjske županije te iz Grada Zagreba.

Aktivirani su stožeri u Kninu, Skradinu i Kistanjama i nalaze se na terenu, kao i ostale službe za krizne situacije (HGSS, Hitna pomoć i Crveni križ).

Požar koji je izbio nešto iza 17 sati na području Drage u Primoštenu Burnjem lokaliziran je u 18,57 sati, a izgorjelo je 500 puta 300 četvornih metara makije, trave i niskog raslinja, doznaje se u Županijskom centru 112. Požar su, uz pripadnike Dobrovoljnih vatrogasnih društava, gasila i dva kanadera i jedan airtractor. Kuće u niti jednom trenutku nisu bile ugrožene.


Sesvete danas, Hina


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.3.2024. 18:56:28

Create Account