Uživajte u prirodi s poštovanjem i sigurnošću, čuvajte ju od ugroze, ponajviše vatre

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 11.8.2023. 15:50:39
Uživajte u prirodi s poštovanjem i sigurnošću, čuvajte ju od ugroze, ponajviše vatre

Foto: Pixabay

Prevencija od požara, poštivanje osnovnih pravila  i ponašanje u slučaju ugroze - donosimo važne smjernice za boravak u prirodi. 


Godišnji odmor pruža nam priliku da se opustimo i uživamo u ljepotama prirode. Međutim, važno je da prilikom posjeta prirodnim područjima očuvamo sigurnost i poštujemo pravila kako bismo sebe i okoliš zaštitili. 

Evo nekoliko ključnih napomena i savjeta našeg stručnog tima o ponašanju u prirodi kako biste sigurno i odgovorno proveli svoj godišnji odmor:


NE PALITE VATRU NA OTVORENOM PROSTORU;


LJETI (od lipnja do rujna) PALJENJE BILO KAKVE VATRE NA OTVORENOM PROSTORU STROGO JE ZABRANJENO !


POSEBNO SE TO ODNOSI NA PRIOBALNA I ŽITORODNA PODRUČJA GDJE JE NAGLAŠENA OPASNOST NASTANKA VEĆIH POŽARA;


ZA NEPOŠTIVANJE PROPISA O ZABRANI LOŽENJA VATRE NA OTVORENIM PROSTORIMA, POLICIJA POKREĆE PREKRŠAJNE PRIJAVE;


ukoliko je paljenjem vatre nastala veća šteta ili opasnost po ljude i imovinu, protiv počinitelja policija podnosi kaznenu prijavu.


Informirajte se o lokalnim pravilima i propisima

Prije nego što krenete na odmor u prirodi, istražite i informirajte se o lokalnim propisima i pravilima. 

Svako područje ima svoja posebna pravila koja treba poštivati. To može uključivati pravila o kampiranju, paljenju vatre, vožnji terenskih vozila i slično. Važno je da se pridržavate tih pravila kako biste osigurali svoju sigurnost i očuvali prirodu.


Održavajte sigurnu udaljenost od mogućih izvora požara:

Kada boravite u prirodi, budite svjesni potencijalne opasnosti od požara. Držite sigurnu udaljenost od mogućih izvora požara kao što su otvorene vatre, roštilji ili drugi izvori topline. Osim toga, uvijek pratite upute i ograničenja glede paljenja vatre u prirodi, kako biste spriječili nekontrolirano širenje požara.


Nemojte ostavljati otpadne materijale iza sebe:

Jedan od najvažnijih aspekata ponašanja u prirodi je odgovorno odlaganje otpada. Nemojte ostavljati smeće za sobom i uvijek koristite za to predviđene kante ili kontejnere. Ponesite sa sobom vrećice za smeće i spremite svoje smeće dok ne nađete prikladno mjesto za odlaganje. Razvrstajte !


Poštujte prirodu i životinje:

Kada posjećujete prirodna područja, poštujte okoliš i životinjski svijet. Ne ometajte ni uništavajte njihov prirodni habitat. Držite se staza i slijedite označene putove kako biste minimizirali utjecaj na okoliš. Ne hranite divlje životinje, jer to može narušiti njihov prirodni sustav i izazvati nepredvidive situacije.


Budite pripremljeni za neplanirane situacije:

U prirodi se mogu dogoditi nepredviđene situacije poput lošeg vremena, izgubljenosti ili ozljeda. Budite pripremljeni s osnovnom opremom poput kompasa, vodootporne odjeće, svjetiljke, prve pomoći i dovoljno hrane i vode. Također, informirajte se o hitnim brojevima i lokacijama najbližih medicinskih ustanova kako biste mogli reagirati brzo i učinkovito u slučaju potrebe. Provjerite napunjenost baterija mobilnih uređaja.


Boravak u prirodi tijekom godišnjeg odmora može biti izuzetno ispunjavajući i opuštajući. No, važno je da se ponašamo odgovorno i poštujemo okoliš. 


Prateći ove ključne savjete o sigurnosti od požara, poštivanju protokola i ponašanju u slučaju ugroze, možemo osigurati siguran i održiv odmor u prirodi. 


Budimo odgovorni posjetitelji i pomoćnici u očuvanju prirode kako bismo je zadržali za buduće generacije.


I ne zaboravite: 


pet osnovnih pravila za građane kod požara ili poplave:

Odmah pozovite hitne službe na broj 193 ili 112:

U slučaju uočavanja ili izbijanja požara ili kod poplave, prvo i najvažnije pravilo je odmah pozvati odgovarajuće hitne službe. Brzo reagiranje ključno je za smanjenje štete i spašavanje života.

Pokušajte pogasiti požar aparatima ili priručnim sredstvima ne ugrožavajući svoju sigurnost. Upotrijebite aparat za početno gašenje požara i gasite požar samo ako ne ugrožavate sebe i druge . POŽARI MOGU BRZO POSTATI VRLO OPASNI!


Obavijestite susjede ili druge osobe u blizini:

Ako primijetite požar ili poplavu, odmah obavijestite svoje susjede ili ljude u blizini. To će im dati priliku da evakuiraju ili poduzmu mjere opreza.


Evakuirajte se na sigurno mjesto: 

Ako ste ugroženi požarom ili poplavom, pravovremena evakuacija je ključna. Slijedite upute vatrogasaca ili hitnih službi i napustite područje na siguran način. Nemojte riskirati vlastitu sigurnost.


Slijedite upute lokalnih vlasti: 

Uvijek slijedite upute i obavijesti lokalnih vlasti ili hitnih službi. Oni će imati najnovije informacije o situaciji i pružiti vam smjernice o tome kako postupiti. Nemojte zanemarivati upozorenja ili preporuke koje dobijete.


Važno je biti spreman i informiran o postupanju u hitnim situacijama poput požara ili poplave. Redovito pratite vijesti, sudjelujte u programima obuke i upoznajte se s lokalnim smjernicama kako biste znali kako reagirati u tim situacijama.


Stručni tim Florijan servis. Ugodan odmor !!!

www.florijanservis.hr



Vezane vijesti
Ažurirano: 29.3.2022. 12:50:22

Create Account