Zagrepčani stigli u pomoć Dalmaciji, zašto pomoć nije tražena prije?

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.7.2017. 10:00:16
Zagrepčani stigli u pomoć Dalmaciji, zašto pomoć nije tražena prije?

Foto: Index.hr

Noćas odnosno rano jutros put Dalmacije krenuli su zagrebački vatrogasci kao pojačanje interventnim snagama kojih je 25 već od sinoć na požarištima.


Zagrebački DVD-i, među njima i Sesvetski, s više od stotinu ljudi, možda i blizu dvije stotine, podaci će biti poznati tijekom dana, kad se sumiraju, od jutros su rapoređeni na požarištima na širem području Splita.

U Dalmaciju su također, ili su trenutačno na putu i vatrogasci iz mnogih drugih kontinentalnih županija. Procjenjuje se da će tijekom dana vatru gasiti između 250 i 300 kontinentalnih vatrogasaca s više od 50 vozila. 

Mnogi sada postavljaju pitanja zašto se toliko dugo čekalo. Požari u Dalmaciji bjesne danas već četvrti dan. Zagrebački vatrogasci su spremni na bilo kakve izazove, dobro su istrenirani, posjeduju kvalitetnu opremu, vjerojatno najbolju u državi i mogli su već ranije puno pomoći svojim kolegama s mora. 

No, o odlasku na druge lokacije u pomoć, ne odlučuju sami, nego moraju čekati odnosno dobiti zapovijed o odlasku na takvu vrstu intervencije. To se dogodilo tek jučer poslijepodne. Prvim našim interventnim snagama trebalo je svega dva sata od zapovjedi da krenu, pa do pokretanja. Ovo, naime, nije lokalni požar kada vatrogasci izlijeću u nekoliko minuta, ovdje prije polaska treba određena procedura. 

Neki portali pišu jutros da smo trebali tražiti međunarodnu pomoć. Jedan naš sugovornik iz više vatrogasne hijerarhije koji je po ovom pitanju htio ostati anoniman, rekao je da nismo uopće trebali tražiti međunarodnu pomoć, jer i za ovako katastrofalne požare, Hrvatska ima dovoljno ljudstva i tehnike, samo je na vrijeme trebalo krenuti u snažniju organizaciju, te odmah pozvati vojsku i osobito kontinentalne vatrogasce. 

U ovom trenutku nitko ne može sa sigurnošću reći gdje je zapela organizacija obrane od požara, ali očito da bi nam dobro došla nadogradnja cjelokupnog sustava zaštite i spašavanja. Premijer Plenković danas će biti u Splitu, za nadati se da će biti pravilno informiran o događajima i situaciji, te da će potom povući odgovarajuće poteze. 



Vezane vijesti
Ažurirano: 17.3.2024. 18:56:28

Create Account