U stakleniku Mitrovac, u srcu Baranje, ubrane su prve ovogodišnje rajčice, stižu i u Zagreb

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 31.3.2022. 13:37:34
U stakleniku Mitrovac, u srcu Baranje, ubrane su prve ovogodišnje  rajčice, stižu i u Zagreb

Foto: Belje

Staklenik Belja u Mitrovcu  površine 4,5 hektara s 126.000 biljaka jedan je od glavnih proizvođača rajčice u Hrvatskoj. Zahvaljujući hidroponskom uzgoju, i idealnoj lokaciji u središtu Baranje koja osigurava  veliku količinu sunčanih sati, Belje proizvodi ukusnu  rajčicu osam mjeseci godišnje, od kraja ožujka do kraja studenog.  


Proizvodnja rajčica u Belju počela je prije devet godina, a poljoprivredni kompleks Mitrovac uz staklenik obuhvaća i najveću farmu muznih krava od 2.000 grla te bioplinsku elektranu   snage 2MW. Sve se to  odlično nadopunjuje i stvaraju se preduvjete za uspješnu proizvodnju mlijeka, proizvodnju električne energije i uzgoj rajčica. 

  

 „Kad imamo vlastitu proizvodnju hrane otporniji smo na velike poremećaje s kojima se susrećemo u posljednjih nekoliko godina. Danas potrošači jednostavno drugačije razmišljaju o hrani i njenom podrijetlu i sigurno više preferiraju domaće i svježe proizvode. Hrvatska u ovom trenutku zadovoljava manje od polovice svojih potreba za rajčicom pa je naša proizvodnja i te kako važan doprinos u opskrbi stanovnika visoko kvalitetnim grapolo, beef i cherry rajčicama koje uzgajamo u Mitrovcu.“ - rekao je  Tihomir Adam, predsjednik Uprave Belja plus. 


„Izuzetno smo zadovoljni kvalitetom i okusom prvih plodova koji će kroz dan-dva već biti na policama trgovačkih lanaca diljem zemlje. Kod nas se beru isključivo zrele rajčice koje se isti dan otpremaju u trgovine jer u stakleniku niti trebamo, niti imamo skladišni prostor. To je naša prednost, domaća proizvodnja rajčica koje su zrele ubrane pa do kupaca stižu svježe i ukusne.“ - istaknuo je Robert Marković, rukovoditelj staklenika Mitrovac.


Za uzgoj rajčica  koristi se biološka zaštita bez ikakvog korištenja pesticida, a za vrhunske rezultate su posebno zaslužni bumbari koji kruže staklenikom i svakodnevno oprašuju biljke. U stakleniku je 48 zaposlenih koji su prošle godine ubrali 2.600 tona rajčice, koliko se očekuje i u ovoj godini.


Vezane vijesti
Ažurirano: 31.1.2023. 18:08:29

Create Account