Dan crvenih pandi ove nedjelje u Zoološkom vrtu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.11.2022. 12:44:54
Dan crvenih pandi ove nedjelje u Zoološkom vrtu

Foto: ZOO Zagreb

Međunarodni dan crvenih pandi u Zoološkom će se vrtu Grada Zagreba obilježiti u nedjelju 6. studenoga 2022. godine. Edukativni program trajat će od 10 do 15 sati.Posjetitelji će se moći upoznati s čudesnom životinjskom vrstom koja se popularno naziva i „prvim pandama“. Naime, europski su istraživači crvene pande u Aziji otkrili 1825. godine, pola stoljeća prije otkrića velikih pandi. Crvene pande nisu ni u kakvom srodstvu s velikim pandama. Zajednička im je glavna hrana – bambus.


Koliko je bambus vrijedna biljka, edukatori će posjetiteljima u nedjelju objašnjavati u edukativnom kutku Bambus, pande, ljudi.


U kreativnoj radionici crvene će se pande izrađivati tehnikom origamija. Na „pandino stablo“ posjetitelji će moći objesiti papir s objašnjenjem zašto vole crvene pande.


Koliko su crvene i velike pande ugrožene i kako ih se može zaštititi, govorit će se u prostoru koji je nazvan Pandin kutak.


Prema IUCN-ovom crvenom popisu ugroženih vrsta crvene su pande osjetljiva vrsta.

Crvene pande Popi i Ema koje sedam godina zajedno žive u Zoološkom vrtu Grada Zagreba, uključene su u uzgojni program Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija. 


Markantni desetogodišnjak rođeni je purger, a njegova dvije godine mlađa partnerica na svijet je došla u Dortmundu. Rezultat njihove ljubavi tri su potomka – Grga, Dudek i Regica. Mladunci su se raselili diljem Starog kontinenta. Grga je u Dublinu, Dudek u Brasovu, a Regica u Pragu.


Obilježavanje Dana crvenih pandi inicirala je Mreža crvene pande koja ove godine slavi 15 godina rada na zaštiti te ugrožene životinjske vrste.Vezane vijesti
Ažurirano: 22.11.2022. 11:57:37

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account