Iz Švedske se u Zagreb doselila obitelj dvobojnih tamarina

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.9.2022. 13:58:44
Iz Švedske se u Zagreb doselila obitelj dvobojnih tamarina

Foto: ZOO Zagreb

Iz švedskog Göteborga u Zagreb je stigla sedmeročlana obitelj dvobojnih tamarina. Na čelu obitelji su trinaestogodišnja Luna i šestogodišnji Marcus. Tu su još i njihova djeca Zita, Larina, Cara, Loui i Carino.Njihova je nastamba u Zoološkom vrtu Grada Zagreba preko puta nove nastambe za crvene vjeverice.

U prirodi dvobojni tamarini žive u vrlo malom dijelu Amazonije. Nastanjuju djelić prašume kraj brazilskog grada Manausa.

Žive u skupinama u kojima se jedna ženka razmnožava s jednim do dva mužjaka. Ostali u skupini su njihovi potomci – mladunci i mlade životinje.

„Dvobojni tamarini nama su došli u sklopu EEP uzgojnog programa. Omogućit ćemo im kvalitetan život i nadamo se da će se ovdje uspješno nastaviti razmnožavati. U prirodi obično jedna ženka u skupini rađa blizance dva puta godišnje“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Dvobojni tamarini mali su primati. Tijelo im je težine između 480 i 600 grama. Prednji udovi, vrat, prsa i vrh glave su bijeli, a stražnji dio tijela naglo im prelazi u smeđu boju. Gornji dio repa je tamnosmeđe, a donji narančaste boje. Rep im je duži od tijela. Uši i lice su im crni i nisu prekriveni dlakom.

Dvobojni tamarini su dnevne životinje. Najviše vremena provode visoko u krošnjama drveća gdje pronalaze hranu. U prirodi se hrane voćem i povrćem, cvijećem i kukcima, a u Zoološkom im se vrtu priprema i kolač za tamarine. On im je posebna poslastica.


Vezane vijesti
Ažurirano: 2.2.2023. 11:39:01

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account