Živi zid predstavio prijedlog Zakona o zaštiti dužnika

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.11.2017. 17:17:09
Živi zid predstavio prijedlog Zakona o zaštiti dužnika

Foto: HINA/ Dario GRZELJ

Danas je u Saboru najavljena tiskovna konferencija za novinare. Živi zid je predstavio stručni prijedlog zakona našeg pravnika dr.sc. Dominika Vuletića koji bi riješio velik dio problema dužnika u Republici Hrvatskoj.


Brojni naši građani trpe teror od agencija za otkup potraživanja. Nazivaju ih tijekom noći, cijeloga dana, zovu njihove susjede, druge članove obitelji te na njihova radna mjesta. Malo je za reći da se tu krše ljudska prava, a to je nedopustivo. Velik broj zemalja već ima onemogućenu takvu praksu, a mi želimo da se to dogodi i u Republici Hrvatskoj – rekao je predsjednik stranke Živi zid Ivan Vilibor Sinčić.


Ovih dana Živi zid intenzivno se bavio prikupljanjem priča ljudi koji su prošli iskustva upravo navedena, te objedinio u jednu cjelinu. Sinčić je naglasio kako je nedopustivo takvo kršenje ljudskih prava


- Okupili smo veliku tužnu kolekciju svjedočanstava naših građana koji svjedoče teroru kojega svakodnevno proživljavaju. Kako bi se tome stalo na kraj, predstavljamo prijedlog Zakon o zaštiti dužnika. Taj zakon bi prije svega dao obavijest ili informaciju ako bi došlo do toga da bi nekakva Agencija htjela otkupiti dug nekog dužnika, potrošača ili građanina. U toj obavijesti, prema našem zakonu, također mora stajati za koji iznos bi ona otkupila taj dug. Zakon ima 17 članaka, on je Lex Specialis u odnosu na zakon o obveznim podnosima.


Naglasio je još kako je propisano po članku 13. da su zabranjene prijetnje dužniku na bilo koji način odnosno dužnika se ne smije kontaktirati u večernjim ili noćnim satima, za vrijeme blagdana ili na radnom mjestu. Isto tako ne smiju se kontaktirati članovi obitelji.


Dr.sc. Dominik Vuletić također je pojasnio po kojim kriterijima je prijedlog zakona pisan.

- Riječ je o poslovnom sektoru, 2015. i prošle 2016. godine banke tj kreditne institucije su prodale 8.9 milijardi svojih loših i nenaplativih potraživanja za iznos 2.4 milijarde kuna. To su dugovi fizičkih osoba tj potrošača koji su u potpunosti nezaštićeni. Ovaj prijedlog zakona je u potpunosti stručno provjeren i usklađen s pravilima Europske unije.


Na kraju je poručio da ne vidi razloga za odbijanjem ovakvog prijedloga Zakona te ako postoji imalo političke volje, ovaj zakon bi morao biti usvojen.


Vezane vijesti
Ažurirano: 21.1.2021. 15:23:28

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account